Activitats 2018 - 2019

  1. Convivències

    Els alumnes de primer, segon i tercer d’ESO hem anat de convivències a l’alberg de la Costa Brava a Llançà del 18 al 21 de juny. Al llarg d’aquests quatre dies es treballen els continguts del currículum, sobretot aquells que tenen a veure amb el desenvolupament emocional i l’autonomia social.

    Hem gaudit de moltes activitats: gimcana aquàtica, caiac, construcció d’un vaixell amb material reciclat, caminada pel Camí de Ronda, discoteca… Els alumnes han gaudit moltíssim!

    Galeria


  2. CTR del Vallés Occidental

    Els alumnes de tercer i quart d’ESO van fer una sortida a la planta de residus CTR del Vallés Occidental a Vacarisses el 12 de juny del 2019. A través de l’assignatura de medi ambient els alumnes de segon cicle van fer una sortida a la deixalleria per prendre consciència de la importància del reciclatge, de la cuida del medi ambient i d’on van a parar els residus diaris de les llars.


  3. Museu Història

    Els alumnes de tercer i quart de la ESO vam anar al museu d’història de Barcelona el 4 de juny del 2019. A través de l’assignatura d’història, els alumnes de tercer van realitzar una sortida a aquest museu per acabar de consolidar els coneixements apresos al llarg del curs sobre l’Edat Mitjana. L’itinerari que es va fer oferia una visió de l’evolució de Catalunya al llarg de vuit segles d’història centrant-se en els principals fets polítics i els aspectes socials i de vida quotidiana. Els principals temes treballats van ser: l’Islam i l’Al-Àndalus; els orígens de Catalunya; la societat feudal i la política i la vida a les ciutats.

    Els alumnes de quart d’ESO van fer un taller sobre la Revolució Industrial. En aquesta activitat es van investigar els efectes de la revolució industrial a Catalunya a través de les peces exposades al Museu i dels sis personatges que construeixen els alumnes, fidels a la història.


  4. Paleolític i Neolític

    El 24 de maig els alumnes de primer van visitar el Museu Municipal de Santa Perpètua, situat a l’edifici anomenat Granja Soldevila. Van realitzar el taller “Part de la nostra història: Paleolític i Neolític”, que consisteix en una visita guiada centrada en la part dedicada als períodes del Paleolític i Neolític, i una activitat on es confecciona una punta de fletxa a partir d’un motlle de fang que fabriquen els propis alumnes.


  5. Torneig de bàsquet de l’ACELL a les instal·lacions esportives de la Bonaigua

    El passat dijous dia 4 d’abril, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar per segona vegada, a un torneig de bàsquet organitzat per l’ACELL a les instal·lacions esportives de la Bonaigua, a Sant Just Desvern.

    L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 14 alumnes cada un d’ells amb la finalitat de gaudir d’una activitat diferent i practicar nous esports, sempre sota el respecte i la diversió com a pilars fonamentals.

    Quan van arribar a l’escola, un autocar de la mateixa organització els va venir a buscar i els va portar a la porta mateix de les instal·lacions.

    Un cop allà, van poder començar a conèixer els que serien els seus equips rivals. Alguns d’ells ja els coneixien de les anteriors competicions de futbol però desconeixien què tal se’ls hi donaria competir amb ells en la disciplina del bàsquet.

    A les 11:00h va començar la competició i els dos equips de Barcanova van iniciar el primer dels dos partits. Els partits van durar 18 minuts cada un d’ells (2 parts de 9 minuts cada una) i després de que ambdós equips van esforçar-se molt i van jugar molt bé, van aconseguir guanyar els 4 partits jugats, quedant en primer lloc de les dues categories jugades.

    Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 14:00h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

    Va ser una jornada diferent, on els alumnes van gaudir d’un esport que no practiquen de forma rutinària i van aprendre a jugar en equip i coordinar-se per tal d’arribar a la cistella del equip contrincant


  6. Torneig de futbol de l’ACELL a les instal·lacions esportives Meiland

    El passat dijous dia 14 de març, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar, per tercer any consecutiu, al torneig de Futbol Sala que organitza l’ACELL a les instal·lacions esportives Meiland.

    L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 14 alumnes cada un d’ells amb l’objectiu de participació de: Respectar i passar-ho bé.

    Quan van arribar a l’escola, un autocar de la mateixa organització els va venir a buscar i els va portar a la porta mateix de les instal·lacions, compartint el trajecte amb l’Escola Xaloc de Sabadell.Un cop allà, van poder començar a conèixer els que serien els seus equips rivals.

    A les 11:00h va començar la competició i cada un dels dos equips de Barcanova va realitzar 2 partits d’uns 20 minuts aproximadament amb 2 equips d’altres centres i poblacions de Catalunya.

    Tot i que hi va haver alguns partits que no van ser fàcils, i en alguns moments van decaure els ànims, els dos equips de Barcanova van demostrar molt esforç i van acabar guanyant 3 dels 3 partits i 3 dels 3 partits, respectivament.

    Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 2:45h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

    Del grup A, l’equip Barcanova 1 va quedar primer classificat de grup. Mentre que, del grup B, l’equip Barcanova 2 tamé va emportar-se la primera posició. Va ser una jornada molt divertida, on els alumnes ho van passar molt bé, van estar molt motivats i van saber competir amb respecte i educació.

    Tot això es va veure recompensat amb les dues copes que ens vam emportar cap a l’escola.

    Esperem poder tornar a participar-hi de nou l’any vinent!


  7. Jornades esportives intercentres 2019

    El passat divendres dia 8 de febrer, un any més els alumnes de 4t d’ESO vam participar a les Jornades Esportives Intercentres que organitza el Patronat d’esports, juntament amb el departament d’educació, de l’Ajuntament de Santa Perpètua.

    Després de molts anys de participació, novament, va ser una bona ocasió per compartir i competir amb altres estudiants de la població i treballar aspectes relacionats amb el joc net, el compliment de les normes i una bona conducta esportiva (els quals donaven punts extres en la competició).

    Com cada any, les competicions van tenir lloc a les instal·lacions municipals on realitzem l’assignatura d’esport durant el curs i tots els alumnes van gaudir i van compartir una bona estona amb altres alumnes i amb els seus propis companys.

    Aquest any van realitzar 10 activitats diverses, passant del handbol o el futbol cec, fins les bitlles catalnes o el voley llençols, sense oblidar el futbol o el bàsquet.

    Aquest any Barcanova vam participar amb dos grups i, tot i que no vam aconseguir cap de les 3 primeres posicions, vam passar-ho molt bé i vam gaudir molt de tots els jocs que ens van tocar participar. Esperem repetir l’any vinent!


  8. Teatre: Tres sombreros de copa

    El passat dia 31 de gener, els alumnes de 3r i 4t d’ESO vam anar al teatre a l’Hospitalet de Llobregat a veure l’obra de Miguel Mihura titulada Tres sombreros de copa. Aquesta obra de teatre és el llibre de lectura que hem treballat a l’assignatura de castellà durant els dos primers trimestres de curs.

    Vam anar a Hospitalet a veure l’obra i la veritat que després d’haver-la treballat els alumnes van gaudir moltíssim de l’obra i van poder veure escenificat el que s’havia treballat a l’aula.


  9. Sortida al Palau de la Música: Flamenkat

    El passat divendres dia 16 de gener, els alumnes de 3r i 4t d’ESO van anar al Palau de la Música, a Barcelona, a veure una representació musical titulada “Flamenkat”.

    Tractava d’un concert-espectacle d’una hora on es presentava gran contrast visual i sonor que pretenia trencar els estereotips i traspassar fronteres racionals, sentimentals, culturals i històriques per aproximar aquest gènere tant als alumnes com mestres.Per tant, han creat una proposta d’extrema intimitat, delicadesa i passió a partir de la qual van descobrir que la música és un art que no deixarà mai de sorprendre’ns.

    En general, va ser molt entretingut i, al fer partícip al públic en tot moment, van gaudir molt de l’espectacle sense adonar-se que el temps s’havia acabat i era hora de tornar a l’escola.

    Van passar una bona estona i, el més important, sense adonar-se’n, van aprendre un munt de coses sobre aquest estil musical que no acostuma a ser massa freqüentat entre els nostres joves d’avui en dia.

    A més, vam poder aprofitar per estar una estona a la catedral de Barcelona i donar una volta per aquella zona mentre fèiem temps per entrar a l’espectacle.El dia va acompanyar i els alumnes van passar-ho d’allò més bé.


  10. Fira Guia’t

    El alumnes i professors del PFI hem participat a la Fira Guia’t, en l’espai firal de Roca Umbert de Granollers els dies 9, 10 i 11 d’abril. La fira està organitzada pel Consell Comarcal, la Xarxa de Transició Escola i Treball (XTET) i l’Ajuntament de Granollers amb el suport de la Diputació de Barcelona.

    És una fira dedicada als ensenyaments post-obligatoris professionalitzadors i nosaltres com a PFI hem per tal de donar a conèixer la nostra escola i el nostre projecte.

    Durant tres dies els visitants de la Fira han pogut participar a conferències, tallers i taules rodones, a més de visitar el recinte i els estands. Els visitants també han pogut fer consultes puntuals i parlar amb orientadors professionals per tal d’ajudar als alumnes, famílies i adults a dibuixar el circuit formatiu i/o professional més adequat a cada persona.

    Durant dos dies els alumnes de 1r de PFI de cuina han fet insitu un Tastet per a tots els visitants. Aquest any hem cuinat una torrada de botifarra negra amb ceba granadina i espàrrec verd. Ha estat tot un èxit!.


  11. Visita a la protectora d’animals ADE

    El passat dimarts 2 d’abril els alumnes de 1r curs del PFI de Mosso de Quadra van visitar la protectora d’animals ADE, Asociación en Defensa de los Équidos, com a part d’un projecte transversal del curs. Van poder conèixer històries de rescats d’animals de tot tipus, tant cavalls, ponis i rucs, com cabres, aus i gossos, entre d’altres. A més, van comprovar la importància de mantenir als cavalls en bon estat de salut, i la tasca tan important que aquests centres fan per ajudar a animals maltractats que necessiten una segona oportunitat.


  12. Sotides PFI jardineria

    MONTCAU

    A principi d’aquest 2 trimestre els alumnes del PFI de jardineria realitzaren una excursió a un cim emblemàtic de Catalunya i del Barcelonès com es el Montcau. En aquesta sortida els alumnes van poder ubicar les diferent plantes mediterrànies en els seus ambients dins del bosc autòcton així com observar les diferents formacions vegetals que conformen la zona. Un altre punt important d’aquesta sortida va ser la geologia (conglomerat) excepcional de la zona i tot el que això comporta a nivell de paisatge i de formacions geològiques.

    TORRENT DE COLOBRERS

    El passat dia 9 d‘abril els alumnes del PFI de jardineria van realitzar una sortida al torrent de Colobrers, on van poder observar la vegetació mediterrània de diferents ambients ( bosc de ribera, bosc Mediterrani) així com el patrimoni cultural de la zona i la seva importància (forn de calç, fonts, regs…). El punt central de la sortida per això va ser l’enjardinament que es fa a les zones de contacte entre el medi urbà i el natural per tal de poder preservar millor aquest últim.


  13. Sortida al teatre

    El 19 de març els alumnes de primer cicle van anar a Mataró, al teatre Foment Mataroní (Mataró) per veure la representació de l’obra “Mr. Bullying, tots contra ell”, que parla sobre l’assetjament escolar. Aquesta sortida ha estat programada dins l’assignatura de Tutoria per treballar el valor del respecte als altres. És important extingir aquests tipus de conductes i potenciar la convivència i el respecte entre iguals.


  14. Manifestació contra el canvi climàtic

    L’Escola Barcanova ha participat en la manifestació contra el canvi climàtic celebrada el divendres 15 de març a Barcelona. Aquest acte convocat per l’organització “Fridays for Future” a nivell mundial i inspirada en la lluita de l’activista pel medi ambient sueca de 16 anys Greta Thumberg tenia per objectiu donar un toc d’atenció als governants sobre les conseqüències del canvi climàtic i la necessitat d’imposar mesures destinades a revertir aquest greu problema mediambiental.

    Els alumnes de tercer de l’ESO, que han treballar durant aquest trimestre aquest problema a l’assignatura de medi ambient, acompanyats pels eco-delegats de les altres classes han pogut gaudir d’aquesta jornada festiva i reivindicativa al centre de Barcelona i han pogut fer sentir la seva veu junt a la de molts altres joves de Catalunya i del món.


  15. Visita al Museu del Traginer

    El alumnes de 1er i 2n del PFI de Mosso de Quadra van realitzar una visita al Museu del Traginer d´Igualada on van poder gaudir d´una prestigiosa col·lecció de carruatges, muntures i materials diversos utilitzats amb els cavalls al llarg de la història. També van tenir la oportunitat de veure un interessant recull d´eines i estris antics de les diferents professions relacionades amb el mon eqüestre. Va ser una jornada molt profitosa i motivadora pels nostres alumnes i es van mostrar molt implicats en tot moment.


  16. Rodatge de la pel·lícula “El Misteri Vegaduer”

    Els alumnes de 3r de la ESO vam fer una sortida per la zona del Gòtic de Barcelona. L’objectiu d’aquesta sortida era poder veure un rodatge d’una pel·lícula en aquest cas la producció “El Misteri Verdaguer” i poder aprofundir els coneixements apresos durant l’assignatura de mitjans audiovisuals.

    Els alumnes, al llarg del curs, estan estudiant com rodar una pel ·lícula i tots els elements que formen el rodatge. Al llarg del tercer trimestre seran els protagonistes de la seva pròpia pel·lícula.


  17. Apropa’t a la FP

    Del 19 al 23 de febrer es va realitzar, a Sabadell, la tercera edició de la fira apropa’t a l’FP on l’escola Barcanova de Santa Perpètua de Mogoda va oferir el seu ventall de programes de formació i inserció destinats a joves amb alguna mena de dificultats en l’aprenentatge i/o intel·ligència límit, oferint-los l’oportunitat d’aprendre i defensar una professió.

    El professorat de l’escola, que aquests dies han assistit a la fira, es mostren molt satisfets per la tasca realitzada per diversos motius. D’una banda per l’ajuda i l’assessorament ofert a alumnes i famílies, on els nostres docents han atès els neguits de tots ells i han anotat el contacte a molts possibles futurs alumnes als nostres PFIs.

    D’altra banda, l’equip de mestres ressalta l’ocasió de poder intercanviar experiències i unificar punts de vista amb docents d’altres centres fent així una comunitat educativa més rica i més unida.

    Des del centre valorem molt positivament la possibilitat d’assistir a la fira i poder transmetre la importància de la nostra tasca educativa per tal d’oferir una segona oportunitat a aquells alumnes que per les seves característiques necessiten un altre tipus d’ensenyament més adaptat i alhora pràctic i així “ampliar” la seva possibilitat d’inserció laboral.

    Finalment, agraïm a l’ajuntament de Santa Perpètua el suport econòmic per poder assistir a la fira i projectar la nostra oferta educativa dins del territori.


  18. Sortida a la Fundació Alícia el 15 de gener

    Els alumnes de 1r i 2n de PFI de Cuina he manat a la Fundació Alícia a fer uns tallers molt interessants.

    La Fundació Alícia, Ali-mentació i cièn-cia, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Un centre amb vocació social i obert a tothom per promoure la bona alimentació.

    Els tallers que hem fet han estat: “Correfogons” i “Fenòmens a la carta”. El primer ha estat un taller molt divertit ja que era un concurs de cuina on els alumnes havien de preparar una recepta amb un temps determinat i alhora respondre preguntes sobre l’alimentació saludable per tal d’aconseguir ingredients extres.

    El taller de Fenòmens a la carta ha estat molt interessant ja que hem après receptaris per a col·lectius amb al·lèrgies i intoleràncies o algun tipus de problemàtica alimentària. I els hem posat en pràctica, elaborant diversos plats saborosos i aptes per a tothom.

    Ha estat una sortida molt interessant i profitosa professionalment.


  19. Sortida Granja Soldevila

    El dia 18 de desembre els alumnes de 2n de PFI de Mosso de quadra i d’Hoteleria han anat de visita a la Unitat d’Orientació i Inserció Laboral de l’Ajuntament de Santa Perpètua, ubicat a l’edifici de la Granja Soldevila.

    Ens han explicat quins passos han de fer els alumnes per buscar feina i com des d’aquesta Unitat d’Orientació i Inserció poden ajudar-los en aquesta recerca de diverses maneres: fent el currículum i la carta de presentació, buscant i apuntant-se en borses de treball, orientant-los en l’objectiu laboral…. També hem vist l’espai del Club de feina i tots els recursos que tenen per ajudar a buscar feina (ordinadors, telèfon, assessorament individual, tauler d’ofertes de feina…).

    És un espai que tenen tots els ajuntament i que és necessari que els alumnes el coneguin per poder utilitzar-ho en el seu futur.


  20. Escoles Verdes

    El passat dia 13 de desembre els ecodelegats de l’escola Barcanova, que van ser escollits pels companys de classe, van assistir al fòrum d’escoles verdes realitzat a la biblioteca del nord de Sabadell. La trobada es va realitzar entre diferents representants d’educació secundària del Vallès Occidental i es van realitzar activitats i dinàmiques entorn a la temàtica d’aquest any: el canvi climàtic. Enhorabona a tots per les representacions teatrals que vàreu fer a l’acabar la jornada i gràcies a l’organització. És de vital importància tenir un espai on aprendre quines mesures podem adoptar per a minimitzar els efectes de l’escalfament global i transmetre-ho als companys per tal de dur a terme les mesures pertinents i mantenir les que ja venim realitzant des de fa tants anys com a membres d’aquest projecte.

    Per més informació:
    https://escolesverdesbarcelonacomarques.ning.com/forums-2018-2019


  21. Gaudí experiència

    El 4 de desembre els alumnes i les professores del primer cicle de l’ESO vam realitzar una sortida a Barcelona per conèixer i experimentar l’obra d’ Antoni Gaudí. Aquesta visita estava programada dins l’assignatura d’Educació Visual i Plàstica i era la part final del treball realitzat a la classe.

    De la ma de la nostra guia, l’Almudena, vam recórrer els espais més emblemàtics del Park Güell. Ens va explicar diferents aspectes de la vida i obra del genial arquitecte, i ens va ajudar a identificar les formes i els materials que caracteritzen la seva arquitectura. Després de passejar pel Park vam acostar-nos fins al Gaudí Experiència, situat al carrer Larrard, per veure la projecció de l’audiovisual 4D. Amb aquest documental vam poder viatjar per l’Univers Gaudí a través de l’espai i el temps. Un cop finalitzada la projecció vam poder descobrir amb la nostra guia la informació recollida en les pantalles tàctils. Finalment, després d’un matí molt intens i interessant, vam tornar a l’escola, just a temps per dinar.


  22. Projecte sobre la ràdio

    Des de l’assignatura de MAV, els alumnes de 4t d’ESO hem estat treballant el projecte de la ràdio. Hem estat investigant com funciona la ràdio i com es creen les notícies que en ella s’expliquen i per fer el tancament, aprofitant l’activitat de la programació estable de Les notícies joves a la ràdio, vam realitzar grups de treball on cada grup havia de redactar una notícia relacionada amb el municipi de Santa Perpètua i que, posteriorment, el dia 20 de novembre, coincidint amb el dia Mundial dels Drets dels Infants, aniríem a gravar a la ràdio per a ser escoltada aquell dia.

    L’activitat va durar diversos dies i és que primer va venir la Estrella Nuñez a explicar-nos com funcionava realment un programa de ràdio i quines condicions havíem de tenir en compte a l’hora de redactar la notícia.Realment van quedar-nos clars tots els dubtes que teníem i al cap d’uns dies començàvem a redactar les notícies i a planificar les entrevistes que faríem per incloure talls de veu.

    Vam treballar de forma col·laborativa, uns amb els altres, i vam aprendre valors d’organització, col•laboració i autonomia.

    Posteriorment, el dia 14 de novembre vam haver de fer el sorteig per veure quins 5 alumnes serien els encarregats d’anar a gravar les notícies a la ràdio.

    Els 5 companys que van sortir escollits, combinant les notícies redactades amb les notícies que havien preparat els alumnes de 3r d’ESO del INS Rovira Forns, van fer-ho molt bé i estem molt contents del resultat final, que vam poder escoltar tot el grup junt el dia 20 a les 13:00h del migdia i que si algú vol escoltar, el podeu trobar al PODCAST de la Ràdio de Santa Perpètua.

    Ha estat una experiència molt emocionant i esperem poder seguir col·laborant-hi els propers anys.


  23. Sortida Novell

    El 30 d’octubre els alumnes de 1r de PFI d’Hoteleria van anar de visita a l’empresa de Cafès Novell a Vilafranca del Penedès. És una empresa familiar però amb delegacions internacionals (Itàlia, Regne Unit, Estats Units i Xina i Hong Kong) i distingida per la qualitat del seu cafè, la innovació constant i pel seu compromís social.

    Vam poder visitar la fàbrica i vam veure com torren el cafè, l’envasen i l’empaqueten, tot sota unes estrictes normes d’higiene i seguretat. També ens van fer una degustació de cafè i ens van explicar quin tipus de cafè existeix (robusta i aràbica) i quines característiques tenen cadascú i com Cafès Novell tria el seu cafè.

    Va ser una visita molt interessant!!


  24. Taller robòtica

    El passat dia 30 d’octubre vam anar a fer un taller proposat per la Programació Estable de Robòtica a la UPC de Manresa.

    Es tracta d’un taller en petits grups on els alumnes segueixen unes instruccions a través d’un ordinador i van muntant unes peces de Lego i van construint un robot amb diferents parts que després programen per a que realitzi diverses accions; des de detectar on està la paret i parar abans de xocar fins saber si la pilota que hi ha davant seu és vermella o blava i saber si ha de colpejar-la o no.

    És el segon any que el grup de 4t d’ESO realitza aquesta activitat i és una activitat molt interessant on aprenen moltíssim a partir de l’experiència. Van estar tres hores fent el taller i els hi va passar molt ràpid. Estan molt contents i ara continuaran treballant aquesta matèria des de l’escola. Esperem poder repetir aquesta experiència l’any vinent!


  25. Excursió al Cosmocaixa

    El passat dia 16 d’octubre tota l’Escola va fer una excursió al Cosmocaixa. Es tractava d’una activitat promoguda per l’Obra Social de la Caixa i vam aprofitar per anar al Museu a veure les últimes exposicions de robots, així com recordar temes de ciències que ja he manat treballant al llarg d’altres cursos.

    Vam aprofitar un matí fantàstic visitant les exposicions de Robots i Top Ciència, dos exposicions temporals molt interessants i que van aportar aprenentatges rellevants a tots als alumnes de tots els cursos. Vam poder veure també el Bosc Inundat i la Exposició Permanent de ciència, on hi ha diversos experiments i explicacions de moviments terrestres i accions del nostre dia a dia que sovint no li fem cas però que darrere tenen una explicació teòrica molt interessant.

    És un museu on els alumnes gaudeixen moltíssim i poden comprovar tots els aprenentatges que van assolint a l’escola. Va ser un matí molt divertit, ple d’aprenentatges i compartint experiències i bons moments entre companys.