Activitats 2017 - 2018

  1. Convivències 2018

    Aquest any els alumnes de primer, segon i tercer hem anat de colònies a Mas Franch, a Sant Feliu de Pallerols del 19 al 22 de juny.

    El dimarts, vam anar a fer caiac a l’estany de Banyoles. Vam fer dos grups, un feia caiac i l’altre es banyava a l’estany, després vam canviar els grups. A la tarda ens vam instal•lar en la casa de colònies i ens vam banyar en la piscina natural.

    El dimecres vam fer una ruta en bicicleta per la via verda i un circuit d’orientació.

    Les dues primeres nits es van fer jocs de nit al voltant de la casa.

    El dijous vam anar caminant a unes gorges i vam gaudir d’un dia a la natura, encara que l’aigua estava força freda, tots els alumnes es van banyar. A la nit vam fer la discoteca i van ballar molt.

    El divendres per acabar les colònies es van fer jocs d’aigua i un últim bany en la piscina.

    Tots els alumnes han gaudit molt d’aquests quatre dies de colònies. Van compartir unes jornades lúdiques-educatives molt agradables i enriquidores. Han fet moltes activitats cooperatives que han ajudat a augmentar i millorar el vincle entre ells.

    Galeria


  2. Viatge al sud de França

    Durant la setmana del 18 al 22 de juny, els alumnes de 4t d’ESO han realitzat el viatge de final de curs que enguany ha estat a França.

    Els alumnes van marxar dilluns a les 9:30h i després de fer una primera parada a una àrea de servei per esmorzar i estirar les cames, a les 11:30h arribaven a Perpinyà, on van començar a fer turisme tot visitant el Castellet, el teatre de l’Arxipèlag, el Castell dels Reis de Mallorca,… després de caminar força estona i dinar per allà, van tornar a agafar l’autobús i van marxar fins a Narbona, allà és on estaríem allotjats durant tota la setmana.

    Van arribar a l’hotel Zenitude i després de distribuir les habitacions i allotjar-se cadascú a la seva habitació, van dutxar-se i vam anar fins al centre a veure la Catedral de Narbona i passejar pels voltants del Canal. Vam anar al Café de la Poste a sopar i vam tornar cap a l’hotel a descansar.

    El dimarts vam llevar-nos d’hora per poder esmorzar i marxar cap a la Bambouseraie, situada al poble de Anduze. Després de dues hores de viatge, vam arribar a la Bamouseraie. Vam estar passejant per allà i després de voltar i veure molts tipus diferents de bambús i altres tipus de plantes, vam anar cap al poble d’Anduze per dinar. Ben dinat vam anar a Montpellier. Vam estar passejant pel centre i vam visitar la Plaça de la Comèdia, una de les més importants d’Europa per les seves magnituds. A la tarda vam tornar cap a Narbona. Ens vam dutxar, relaxar i vam anar cap a sopar.

    Dimecres vam despertar-nos més tard que el dia anterior i vam sortir cap a Béziers. Es tracta d’una ciutat important per la seva catedral, així com per les Escluses i el Canal du Midi. Després de visitar aquella zona i amb la calor que feia, vam acabar anant a Séte on vam gaudir d’una tarda de platja.

    Dijous al matí vam anar a Carcassone. Allà vam visitar la Cité i vam entrar al castell de Carcassone. Vam passar tot el matí entre muralles, visitant cadascun dels racons que amaga aquesta ciutat medieval. Vam dinar per allà, en un restaurant amb terrassa i després de donar les últimes voltes pel centre i fer algunes compres, vam tornar cap a Narbona.

    Galeria


  3. Visita Institut Estela Ibèrica

    El passat dimarts dia 19 de juny va venir l’Institut Estela Ibèrica de Santa Perpètua de Mogoda a visitar el nostre centre i fer un taller d’enquadernació i d’hípica per fer el tancament del seu curs.

    Així doncs, un grup de 18 alumnes de 1r d’ESO van venir a fer una activitat d’enquadernació on van crear una carpeta senzilla i van fer una activitat a hípica, per poder gaudir amb els seus companys de dues activitats diferents i poder desenvolupar noves habilitats o provar noves àrees que no poden realitzar en el seu centre.

    Van realitzar unes carpetes molt xules i s’ho van passar molt bé!


  4. Visita jardí botànic

    El passat dimecres 13 de juny, vam fer una visita al Jardí botànic de Barcelona amb els alumnes de quart. Amb la intenció de conèixer l a vegetació de clima mediterrani que hi ha arreu del mon, així vam veure espècies ja conegudes pels alumnes i d’altres totalment noves per a ells. L’organització del jardí permet apreciar la vegetació existent a Austràlia, Xile, Califòrnia, Sud Àfrica, Mediterrània occidental i oriental, així com un espai representatiu de les illes Canàries. Vam gaudir d’un nou jardí i vam aprofitar per aprendre noves espècies. Convido a tots aquells que no conegueu l’espai a que el visiteu ja que crec que us agradarà.


  5. Sortida dels alumnes de 1r de cuina a Novell

    Els alumnes de 1r de cuina hem anat el 29 de maig de 2018 a l’empresa de cafès Novell, instal•lada a Vilafranca del Penedès. En aquesta sortida ens han fet una “master class” de com fer un bon cafè i ens han explicat l’origen i l’elaboració del cafè.

    També hem pogut visitar la fàbrica i veure com torren el cafè i com l’envasen. Ha estat una sortida on hem après molt sobre el món del cafè.


  6. Xerrada formativa sobre formació i Orientació laboral a la Granja Soldevila a Santa Perpètua

    El darrer 24 de maig el grup de Segon de PFI d’Hoteleria va assistir a una xerrada a la Granja Sol de Vila a Santa Perpètua de la Moguda, amb relació amb l’assignatura de Formació i Orientació Laboral.

    En la qual es van abordar temes sobre com fer una recerca de feina, com enfrontar-se a la primera entrevista de treball. A més ens van explicar un recurs totalment gratuït ‘’Club de la feina’’ on els ciutadans de la mateixa localitat poden aprofitar per trobar feina.


  7. Visita al Handmade Festival Nordic Edition

    El passat divendres dia 11 de maig els alumnes de 4t d’ESO que realitzen activitats de Manipulats i Enquadernació vam anar a la Fira de Barcelona. La sortida estava pensada amb la finalitat de treballar la competència d’autonomia personal i la competència artística.

    La competència d’autonomia personal, la relacionàvem amb el fet que els alumnes havien, poc a poc, d’anar coneixent els transports públics per saber com ens havíem de moure per allà i com havíem d’anar enllaçant el metro amb el tren per poder arribar al nostre destí. Fixant-nos amb els diversos icones que ens envolten dia rere dia així com treballant l’orientació per saber cap a quina direcció havíem d’anar agafant els trens o els metros per no allunyar-nos encara més del nostre destí.

    En relació a la competència artística, buscàvem poder desenvolupar la creativitat personal dels alumnes a partir de nous materials i idees que van extreure de la visita a la fira per poder traslladar-ho a l’aula.

    De tot el que vam veure, vam comprar una plantilla perquè quan la vam trobar vam tenir força clar què fer amb ella. Després d’algunes proves, vam acabar realitzant unes fundes personalitzades pels menús diaris del nostre restaurant. Ens ha agradat això de crear i, a més, hem après moltes coses amb aquesta sortida. No només a nivell artístic sinó també a nivell personal, ja que alguns dels nostres alumnes era la primera vegada que anaven amb transport públic per Barcelona i va ser tota una aventura plena de noves experiències i aprenentatges.


  8. Setmana cultural

    La setmana del 23 al 27 d’abril vam celebrar la setmana cultural, es tracta d’una setmana la qual la dediquem a realitzar diverses activitats relacionades amb la cultura i les arts. El treball que es realitza a la setmana Cultural és un treball realitzat de forma transversal que intenta agrupar el que s’ha anat treballant a les diverses assignatures per tal de poder aplicar, també, els nous coneixements adquirits a les diverses sortides i tallers que es realitzen.

    Aquest any, tota l’escola ha fet girar la Setmana Cultural entorn els grans descobriments, tema que també havíem estat treballant durant carnestoltes.

     

    PRIMER CICLE

    El dilluns, els alumnes de 1r cicle van començar la diada de Sant Jordi realitzant un taller de fang on havien de crear un Drac de Sant Jordi amb el material que se’ls hi donava.

    Posteriorment, primer va començar a fer un taller de poemes, relacionant-ho amb la diada de Sant Jordi i els Jocs Florals, típics d’aquestes dates mentre que el grup de segon va anar a fer una visita per les parades i comprar roses a la parada que havia muntat el grup de 4t al Passeig de la Florida.

    A la tarda, primer va ser el que va anar a visitar les paradetes de Sant Jordi mentre segon escrivia i creava poemes a partir d’exemples.
    El dimarts, tota l’escola va anar d’excursió a Montserrat. Un cop allà, van esmorzar i, posteriorment, primer cicle va anar a les Coves de Salnitre de Collbató.

    El dimecres, primer d’ESO va anar al Museu d’Arqueologia de Barcelona, on van poder descobrir i aprendre com vivien els prehistòrics i van aprendre moltes coses sobre la creació del foc. Després van fer un taller amb pintures per saber perquè feien els dibuixos a les coves els prehistòrics. Mentrestant, els alumnes de segon van anar a visitar el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. Allà van fer una visita guiada per la Màquina de Vapor i després van aprofitar que estaven al museu per fer una visita més lliure per les diverses exposicions del museu. Finalment, van sortir i van anar fins al Parc Vallparadís per poder dinar i gaudir de la tarda i el sol fins que haguessin de tornar a l’escola.

    El dijous, els de primer i segon van començar el dia pintant els dracs de Sant Jordi que havien estat fent el dilluns i, posteriorment, van anar a la piscina. Per la tarda, el grup de primer va veure el documental: “Odissea de la espècie” on es tractava el tema del foc i de com vivien els prehistòrics mentre que el grup de segon aprofitava per avançar les activitats que tenia pendents del dossier.
    Finalment, el divendres, els alumnes de primer i segon van fer un taller de contes que portava per títol: “L’inventor de jocs” i després el grup de primer d’ESO va fer un taller sobre les xarxes socials que porta per títol “Estàs apantallat?” i els de segon van fer un taller que es titulava “Això no va amb mi”.

    SEGON CICLE

    Els alumnes de tercer van començar el matí amb el treball del poema de La Vaca Cega de Joan Maragall mentre el grup de 4t es posava mans a la obra per començar a preparar les parades de Sant Jordi per vendre roses i recaptar diners pel viatge de final de curs. Mentrestant, el grup que es va quedar a l’escola va començar un taller de poesies.
    Després del pati, els de tercer van veure el documental: “Avui toca el Prado” on s’explicava una exposició que s’havia fet especialment per a que persones amb ceguesa poguessin gaudir de les obres que allà estaven exposades. Els de 4t que no els tocava vendre roses van fer una auca de Sant Jordi en 3D.

    Per la tarda, els de 3r van experimentar el que havien vist en el documental, creant ells mateixos les seves pròpies pintures sensorials i els de 4t van aprofitar per veure un documental sobre Galileo Galilei i la invenció del telescopi.
    El dimarts, vam fer l’excursió conjunta a Montserrat. Un grup d’alumnes va fer la ruta Botànic-Geològica de Sant Geroni mentre que l’altre grup va pujar fins el Pla de les Taràntules i, posteriorment, van aprofitar per anar a visitar el Monestir de Montserrat i la plaça.
    El dimecres, els alumnes de segon cicle van anar a Barcelona al Cosmocaixa. Allà van realitzar dues activitats diferents. Mentre que el grup de 4t va anar a visitar el Planetari i veure com es creaven els eclipsis i quines eren les constel•lacions més importants, el grup de 3r va realitzar una activitat dirigida pel museu amb ulleres amb diferents sensacions per a que es poguessin posar en el paper de les persones amb dificultats visuals.

    Després, el grup de 4t va realitzar un taller de Vida i Evolució relacionat amb Darwin mentre que 3r feia una visita més lliure pels diversos espais del museu.

    El dijous al mati, els alumnes de 3r van reprendre el treball del braile amb l’audiollibre “Amb ulls de gos” mentre que el grup de 4t feia un taller sobre sobirania alimentària. Després, ambdós grups van anar al pavelló a fer esport, tot i que va ser una mica diferent perquè van fer una gimcana relacionada amb el tema transversal de la setmana. Per la tarda, tercer van començar a fer una activitat de cinefòrum mentre quart feia hípica i cuina.

    Finalment, divendres al matí el grup de tercer va aprofitar les primeres hores per fer dinàmiques sensorials mentre quart realitzava un taller de xarxes socials que es titulava “Per què no contestes?”. Després del pati, 3r va veure i reflexionar entorn a alguns curtmetratges de valors mentre que 4t van fer de científics realitzant diferents experiments de reaccions i canvis d’estat d ela matèria.

    El treball però, no va acabar aquí. Com que encara ens quedaven temes per abordar, van continuar treballant el dossier des d’algunes assignatures instrumentals, en les setmanes posteriors. La valoració va ser molt positiva tant per part del professorat com des de la visió dels alumnes i esperem poder fer un altre treball d’aquest caire el vinent curs.

    Galeria


  9. Sortida al tetre primer cicle

    Sortida al teatre (17 d’abril de 2018). Els alumnes de primer cicle de l’ESO van assistir a l’adaptació teatral de l’obra “Novelas Ejemplares” de Miguel de Cervantes, un clàssic de la literatura castellana. La representació es va realitzar al Centre Parroquial de Sant Vicenç de Sabadell . Vam poder gaudir d’un espectacle dinàmic i entretingut, amb una posada en escena molt imaginativa i amb uns actors excel•lents.

    Aquesta sortida ha estat programada dins l’assignatura de llengua castellana com a complement de la lectura del llibre a la classe. Al llarg del primer i segon trimestre els alumnes van llegir una adaptació de la novel•la original i van completar un dossier sobre el contingut de les novel•les llegides i sobre la vida de l’autor. A més cada alumne va confeccionar un llibre de treball sobre l’autor i la seva obra.


  10. Visita centres hípics

    Els alumnes de 1er d’hípica van visitar tres dels centres hípics on els alumnes de segon estan realitzant les seves pràctiques:

    • Centre d´Alt rendiment Las Heras (Cardedeu)
    • Hípica Can Tramp (Cardedeu)
    • Hípica i nucli zoològic Can Sala (Montornès del Vallès)

    Amb aquesta visita es pretén a més de veure els seus companys en l’ambient laboral, conèixer diferents centres hípics de característiques, instal·lacions i activitats molts diverses.


  11. Visita hospital veterinari

    Els alumnes de segon d’hípica van realitzar una visita al Hospital Veterinari de la Facultat Autònoma de Bellaterra per completar la seva formació relacionada amb la salut i benestar animal, amb la oportunitat de veure de primera mà un del hospitals equins de referència a nivell nacional. Aquest hospital disposa de la més alta tecnologia a nivell de diagnòstic i tractaments de cavalls.


  12. BLOC TECNOLOGIA

    Els alumnes de 4r d’ESO han començat a treballar en diferents blocs referents a les seves àrees d’aprenentatge. De moment us podem ensenyat el del bloc de tecnologia en el que els alumnes presenten alguns dels treballs que han fet .

    blocs.xtec.cat/tecnologiaescolabarcanova


  13. VISITA A LA BIBLIOTECA

    Els alumnes de primer i segon de la ESO vam anar a la biblioteca de Santa Perpètua de la Moguda a fer una activitat.

    Allà ens van ensenyar a buscar llibres dintre de la biblioteca i a saber utilitzar correctament l’índex i el glossari d’un llibre.

    Els alumnes van gaudir molt d’aquesta activitat.


  14. TORNEIG DE FUTBOL DE L’ACELL A LES INSTAL•LACIONS ESPORTIVES MEILAND

    El passat dijous dia 15 de març, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar, per tercer any consecutiu, al torneig de Futbol Sala que organitza l’ACELL a les instal•lacions esportives Meiland.

    L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 14 alumnes cada un d’ells amb l’objectiu de participació de: Respectar i passar-ho bé.

    Quan van arribar a l’escola, un autocar de la mateixa organització els va venir a buscar i els va portar a la porta mateix de les instal•lacions, compartint el trajecte amb l’Escola Xaloc de Sabadell. Un cop allà, van poder començar a conèixer els que serien els seus equips rivals.

    A les 11:00h va començar la competició i cada un dels dos equips de Barcanova va realitzar 2 partits d’uns 20 minuts aproximadament amb 2 equips d’altres centres i poblacions de Catalunya.

    Tot i que hi va haver alguns partits que no van ser fàcils, i en alguns moments van decaure els ànims, els dos equips de Barcanova van demostrar molt esforç i van acabar guanyant 2 dels 2 partits i 1 dels 2 partits, respectivament.
    Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 2:45h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

    Del grup A, l’equip Barcanova 1 va quedar primer classificat de grup. Mentre que, del grup B, l’equip Barcanova 2 va emportar-se la copa de 3r classificats.

    Va ser una jornada molt divertida, on els alumnes ho van passar molt bé, van estar molt motivats i van saber competir amb respecte i educació. Tot això es va veure recompensat amb les dues copes que ens vam emportar cap a l’escola.

    Esperem poder tornar a participar-hi de nou l’any vinent!


  15. DIA DE LA DONA

     

    El passat 8 de març la escola Barcanova va celebrar el dia internacional de la dona .En el que realitzem diferents activitats dins el centre, com ara una taula rodona on tots els alumnes podien expressar la seva opinió, dubtes o curiositats sobre aquest dia.

    A més d’això, vam anar a la concentració de la plaça de l’Ajuntament de Santa Perpètua per escoltar el manifest sobre el que demanem com a dones. Estant allà deixem missatges de forma escrita demanant una societat sense violència de gènere, igualtat en els salaris, pensions més baixes, etc.

    LES DONES PODEM!!


  16. TALLER: ESTIMAR NO FA MAL

    Des de la Promotora, Espai Jove de Santa Perpètua, s’ofereixen uns tallers educatius relacionats amb temàtiques diferents.

    Ja fa un parell d’anys que realitzem un taller que es diu Estimar no fa mal. Es tracta d’un taller dividit en tres sessions diferents d’una hora i mitja cada una d’elles que nosaltres vam realitzar els passats dimarts dia 6, 13 i 20 de març.

    En cada una de les sessions es treballen temes diversos relacionats amb l’amor, les relacions, el gènere, el tracte cap als altres, la violència,… que permeten als alumnes participar en activitats dinàmiques que proposen els guies de les sessions així com reflexionar sobre situacions i moments de la seva vida quotidiana.

    És un taller molt interessant que esperem poder tornar a realitzar l’any vinent amb el pròxim grup de 4t d’ESO.


  17. SORTIDA AL PALAU DE LA MÚSICA: JAZZ EN VIU… SWING!

    El passat divendres dia 16 de febrer, els alumnes de 3r i 4t d’ESO van anar al Palau de la Música, a Barcelona, a veure una representació musical titulada “Jazz, en veu de… Swing!”.

    Tractava d’un espectacle d’una hora on t’apropaven al gènere musical del jazz i anaven explicant-te diversos coneixements que, inconscientment, anaves aprenent mentre senties la música en directa de la banda que hi havia i veies ballar a una parella de joves fanàtics del Swing.

    Va ser molt interessant conèixer els inicis del Swing, així com alguns passos de Swing o de claqué. A més, vam poder veure la facilitat amb que es poden transmetre els diversos estats d’ànims a través de la música Blues i vam poder conèixer què és una Jam Session o quins instruments componen una Big Band.

    També va haver una solista, que es deia Susana Sheiman, que va cantar un parell de cançons i val a dir que la seva veu era molt potent i va deixar al públic bocabadat.

    En general, va ser molt entretingut i, al fer partícip al públic en tot moment, van gaudir molt de l’espectacle sense adonar-se que el temps s’havia acabat i era hora de tornar a l’escola.

    Van passar una bona estona i, el més important, sense adonar-se’n, van aprendre un munt de coses sobre aquest estil musical que no acostuma a ser massa freqüentat entre els nostres joves d’avui en dia.
    A més, vam poder aprofitar per estar una estona a la catedral de Barcelona i donar una volta per aquella zona mentre fèiem temps per entrar a l’espectacle.

    El dia va acompanyar i els alumnes van passar-ho d’allò més bé


  18. TORNEIG DE BÀSQUET DE L’ACELL A LES INSTAL•LACIONS ESPORTIVES DE LA BONAIGUA

    Després de 2 anys de participació a la competició de futbol, el passat dijous dia 15 de febrer, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar per primera vegada, a un torneig de bàsquet organitzat per l’ACELL a les instal•lacions esportives de la Bonaigua, a Sant Just Desvern.

    L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 14 alumnes cada un d’ells amb la finalitat de gaudir d’una activitat diferent i practicar nous esports, sempre sota el respecte i la diversió com a pilars fonamentals.
    Quan van arribar a l’escola, un autocar de la mateixa organització els va venir a buscar i els va portar a la porta mateix de les instal•lacions.

    Un cop allà, van poder començar a conèixer els que serien els seus equips rivals. Alguns d’ells ja els coneixien de les anteriors competicions de futbol però desconeixien què tal se’ls hi donaria competir amb ells en la disciplina del bàsquet.

    A les 11:00h va començar la competició i els dos equips de Barcanova van iniciar el primer dels dos partits. Els partits van durar 18 minuts cada un d’ells (2 parts de 9 minuts cada una) i tot i que ambdós equips van esforçar-se molt i van jugar molt bé, no van aconseguir guanyar només que un dels 4 partits jugats.

    Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 14:00h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

    L’equip Barcanova 1 va quedar en 3ª posició mentre que l’equip Barcanova 2 va quedar en 5ª posició.
    Va ser una jornada diferent, on els alumnes van gaudir d’un esport que no practiquen de forma rutinària i van aprendre a jugar en equip i coordinar-se per tal d’arribar a la cistella del equip contrincant.


  19. CARNESTOLTES i ELS DESCOBRIMENTS CIENTÍFICS

    Aquest any hem treballat els descobriments científics com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre, amb l’objectiu d’apropar el nostre alumnat a personatges que van ser rellevants per ser actualment on som.

    Els de 1r d’ESO van treballar Nicolas Copernic i la seva teoria heliocèntrica. Van treballar les característiques més importants dels planetes i la distància i mida de cada un d’ells respecte el Sol. A més, també van treballar els moviments de rotació i de translació i un conjunt de conceptes més lligats al Sistema Solar.

    Van pintar els diversos planetes i van situar-los a l’aula penjats del sostre amb informació i dades rellevants de cada un d’ells. A més, van preparar unes disfresses molt originals amb informació dels planetes i les seves característiques principals.

    El grup de 2n d’ESO va treballar Johannes Gutenberg i la impremta. Van informar-se sobre com es va crear la impremta i amb quines finalitats, així com es va valorar el desenvolupament i evolució de la impremta des dels seus inicis fins a l’actualitat. Van fer uns pòsters explicatius molt elaborats i unes disfresses molt originals on van jugar amb les lletres per escriure missatges amb dades importants sobre l’autor i el descobriment.

    El grup de 3r d’ESO va centrar-se en Marie Curie i el descobriment del radi. Van treballar els esdeveniments més importants de la seva vida, amb el visionat de la pel•lícula de Marie Curie, van buscar la història de Marie Curie i del seu invent. Van relacionar aquest descobriment amb el tema que ja havien treballat sobre l’aparell locomotor i van preparar unes disfresses genials sobre els personatges més importants que van ser necessaris per a que la Premi Nobel pogués descobrir el radi que afavoriria al desenvolupament de les radiografies.

    Els grups de 4t d’ESO van escollir Charles Darwin i la teoria de l’evolució. Van veure uns documentals sobre la seva vida així com del seu viatge per les Illes Galàpagos, origen de molts dels animals que van afavorir a tal descobriment. A més, els alumnes van posar sobre la taula qüestions que volien saber sobre Charles Darwin i van estar durant dues o tres setmanes buscant informació fins a obtenir unes investigacions molt interessants i que els van permetre obtenir molts aprenentatges sense quasi adonar-se’n.

    A més, també van fer una maqueta del llibre de L’Origen de l’Evolució per tal de resumir els continguts que van aprendre sobre els pinsans, el viatge que van fer,…

    Després de dedicar vàries setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos.

    El divendres de Carnestoltes, per tancar el projecte d’una manera dinàmica, vam aprofitar per preparar una gimcana que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma divertida: ordenant els éssers que conformen l’evolució de les espècies, buscant noms de pinsans, creant un teclat de impremta,…

    Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i observar que els seus aprenentatges entorn els grans descobriments havien augmentat significativament i havien gaudit d’un aprenentatge a partir de metodologies totalment diferents a les que actualment es realitzen al centre.

    Així doncs, la valoració del projecte és molt positiva per part de tot l’alumnat.


  20. VISITA AL LABORATORI DEL ROVIRA

    El passat dimarts dia 30 de gener, per la tarda, vam apropar-nos al Laboratori de l’Institut Rovira-Forns per a realitzar un experiment de Naturals relacionat amb el tema de l’aparell respiratori.

    Aquesta visita ve donada per un conveni d’experiències que vam firmar amb aquest institut de manera que alguns dels nostres alumnes de perfil jardiner van al seu centre a fer unes tasques de manteniment i millora de l’entorn (arreglant l’hort, podant arbres, …) i, a canvi, ens deixen poder accedir al seu laboratori i, amb la direcció de les seves professores de Botànica, fer experiments.

    Amb el grup de 4t d’ESO vam fer una dissecció d’uns pulmons i un cor de be.

    Els alumnes van arribar allà cap a les 15:15h i van començar a preparar-se per a l’activitat. Es van posar una bata, uns guants i unes ulleres de protecció i van començar a explorar els pulmons de be que tenien sobre la safata d’exploració. Després amb el bisturí van separar el cor dels pulmons i van començar a obrir la tràquea i els pulmons per anar veient les diverses parts i ramificacions que havien estudiat dins de l’aula.

    Posteriorment, van agafar una canyeta i van bufar per veure com reaccionaven els pulmons i com s’inflaven i desinflaven amb la introducció de l’aire. Va haver un grup que inclús va poder separar la pleura dels pulmons i veure aquest teixit que recobreix els pulmons.

    Va ser una experiència increïble i van poder comprovar el que havien aprés dins de l’aula. Els alumnes ho van gaudir molt i van poder aprendre nous conceptes i consolidar aquells que ja havien adquirit. Esperem poder repetir una experiència similar en una altra ocasió.


  21. Sortida PFI cuina

    El passat dia 12 de desembre, els alumnes de 1r i 2n de PFI de cuina vam realitzar una sortida a 3 empreses del sector alimentari; El pastoret, Torrons Vicens i xocolates Jolonch. Va ser una gran oportunitat per descobrir de primera mà com es realitzaven fa més de 100 anys productes artesanals de la nostra regió, tot això, acompanyat d’un tastet d’aquets productes que encara ara es segueixen elaborant de la mateixa manera.


  22. Taller de robòtica

    El dia 28 de novembre del 2017 els alumnes de 4t d’ESO hem anat a la UPC de Manresa a fer un taller de Robòtica. Va ser un taller de 4hores on van poder muntar un robot peça a peça i, després, van anar-lo programant per a que executés diverses funcions. Els alumnes van gaudir molt del taller i el van aprofitar molt.

    ROBOTICA 01

     


    AQUÍ EN TENIU LES SEVES VALORACIONS:

    Alejandro- Juan Jose i Manuel A nosotros nos ha gustado el taller de robótica y ha sido muy divertido y entretenido montar robots. Hemos aprendido que no es tan difícil y que hay que tener paciencia. Nos ha gustado el hecho que de unas piezas y una batería pudiéramos montar un robot y ese robot lo programaras tú con un ordenador. A nosotros nos gustaría que no solo vayamos nosotros sino que vayan más cursos.

     

    Alejandro, Juan José i Manuel

     

    La actividad de hoy nos ha parecido divertida. Hemos hecho un robot de Lego a través de un ordenador. Hemos tenido que montarlo y programarlo y hacerle diferentes pruebas. Una de ellas consistía en que el robot hiciera una vuelta en forma de cuadrado, otra de ellas consistía en que el robot hiciera una línea recta y cuando llegara a una línea negra se parara el robot por sí solo. Ha sido una experiencia muy divertida para nosotros.

     

    Judith i Eloy

    ROBOTICA 03

     

    ROBOTICA 04

    Hoy por la mañana, hemos ido a Manresa, todos los de 4rt hemos  estado en una universidad  de robótica. Hemos empezado la clase conociendo a los profesores, hemos estado haciendo un robot de LEGO. Después hemos hecho un descanso y hemos continuado el robot. Hemos ido añadiendo accesorios, como el de la línea negra o el de la pelota roja. Nada más entrar en la universidad vimos un coche echo por ellos. Al final nos hemos hecho una foto con todos y con los robots, ha estado súper bien, nos ha encantado la experiencia de montar un excelente robot de LEGO.  

     

    Nerea i Dioni

     

     Ahir tots el de la classe de quart van anar a la U.P.C. de Manresa i primer vam veure el recinte com era i vam entrar a una sala de ordinadors. A la taula hi ha en maletí amb les peces necessàries per muntar el robot, i em va tocar amb el Víctor, i vam començar a fer el treball( amb ajuda de la Rosa Vila, la Carme, el Pau i els dos universitaris). Vam muntar el robot, i la primera funció que feia era que donava una vola pel quadrat, la segona funció que feia era que amb una llumeta vermella avançava i al detectar una línia negra es parava. La tercera funció que feia es amb una càmera de dues lents avança fins a la paret i es para. I la ultima funció era que li vam posar com un vat al robot i va donar-li un cop a la piloteta vermella. I amb això jo li vaig batejar El robot desbrossadora.

    Opinió personal Malameh: A mi m’ha agradat es un dels millors tallers que hem fet m’agradaria recomanar-ho a les persones que vagin a quart. També m’ha agradat com vaig batejar-li al nostre robot i els professors es van a començar a riure.

    Opinió personal Víctor: estic molt content del treball que he fet amb el Malameh i estic molt content.

     

    Malameh i Victor

    ROBOTICA 05

     

    ROBOTICA 06

    Hoy, día 28 de noviembre del 2017 hemos ido a la UPC (universidad politécnica de Catalunya). Primero nos han explicado lo que haríamos  i los pasos a seguir para empezar a montar el robot paso a paso. Los pasos estaban muy bien explicados. Luego de montarlo lo hemos programado en el ordenador. Hemos estado todo el día. La verdad es que es muy tranquilo apenas pasaba gente y en el patio solo estábamos nosotros. En la entrada había un coche construido a mano por los de la universidad. La vedad es que la excursión estuvo muy bien. Pero podrían haber dejado más tiempo porque se me hizo muy corto. Y tuvimos que subir muchas escaleras. El lugar en general,  estuvo muy bien, todo muy bien cuidado, limpio hasta los codos. Nosotros volveríamos más de una vez y volver a hacer la misma actividad. La verdad que la recomiendo mucho a todos los alumnos de los colegios porque aprendes muchas cosas de la tecnología. Y eso ha sido todo.

     

    Aleix i Sergi

     

    Hemos construido un robot de lego. También lo programamos para que funcionara. Después montamos otras piezas del robot y también lo probamos. E hicimos  íni cuantas pruebas con el robot. Para hacer un cuadrado y también  identificar la l ínia. También cuando va a la pared se detiene para que no se choque. Habían nuevas piezas de lego. Los chicos  que  estaban  en  el  Taller  de  Robótica  eran  molt   amables.

     

    Ainoa, Alan i Alex   

    ROBOTICA 07

     

    ROBOTICA 08

    Nos ha gustado mucho hacer la actividad del robot de los Lego con ordenador. Ha sido interesante y nos han enseñado a utilizar el ordenador.
    Primero hemos montado el lego, cuando acabábamos de montar pieza por pieza lo conectábamos al ordenador. Para descargar  paso por paso el robot. Los chicos nos ayudaron. También pusimos la cara del robot que llevaba botones para que funcionase.
    El robot lo que hacía era hacer un cuadrado en el suelo, seguir la línea negra del suelo que pegamos, la distancia cuando llegaba a un pared o notaba que había una pared se paraba, tenía un brazo grande de lego construido que aguantaba la bola roja  
     Por acabar hemos hecho una encuesta sobre el taller y de cómo nos ha ido a nosotras.

     

    Georgina, Alba i Alisson

     

    Nos ha gustado ir a la universidad a hacer un taller de robótica, y el taller era de montar un robot de lego. Primero hemos empezado montando las piezas del robot siguiendo el programa que había en el ordenador. Después, lo hemos ido programando, dándole varias órdenes y añadiéndole complementos para que hiciese varias funciones distintas.
    Al acabar el taller, hemos tenido que rellenar una encuesta de satisfacción sobre como ha ido el taller y todos los alumnos hemos coincidido en que nos habia gustado mucho.

     

    Jordi Navarro i Jenny

    ROBOTICA 09

     

    ROBOTICA 10

    L’activitat ens ha agradat molt, hem après a fer moltes coses.

    Primer hem muntat el robot i l’hem programat per què faci la forma d’un quadrat.

    Desprès l’hem posat un sensor i hem programat per què quan vegi la línia negra es pares desprès li hem posat més coses i que fes amb el sensor que abans d’ arribar a la paret s’ atures. A continuació li vam posar més coses i aquesta vegada juntament amb una estructura si posaves una pilota blava i quan la girava cap endarrere, i la vermella s’ apropava i la llençava. Nosaltres que ja havíem acabat li hem posat més coses i programar-lo perquè hi havia con un circuit amb línies negres les segueixi.

     

    Marc i Yeray

     

    Nos ha gustado mucho el material del Robot y la programación. Como pareja de grupo hemos trabajado juntos y ha sido muy divertido. Nos gustaría volver a repetirlo.

    Los monitores nos han ayudado en todo lo que podían y a pesar de que al principio parecía difícil, luego nos hemos dado cuenta que era más sencillo y hemos logrado avanzar y que todo nos saliera bien y hemos estado muy contentos los dos.

     

    Boubou i Jonathan

    ROBOTICA 11

     


  23. Excursió al Montseny

    El passat dia 31 d’octubre tots els alumnes de l’escola vam anar d’excursió al Montseny. L’objectiu curricular de la sortida era posar en pràctica tots els coneixements referents a la vegetació i el paisatge relacionats amb els canvis d’estacions, l’entrada de la tardor. A més, vam voler celebrar la Castanyada i per això vam decidir anar-hi aquest dia.

    Montseny (1)

    Els de primer cicle van fer una ruta circular per l’empedrat del Morou mentre que els de segon cicle van enfilar muntanya amunt fins a fer el cim del Montnegre.

    Per sort, les condicions meteorològiques van estar al nostre favor i vam aconseguir gaudir d’un dia assolellat amb els nostres companys i companyes, gaudint de la natura, de l’aire pur i de la vegetació de la zona.

    Al migdia, vam dinar i vam poder estar una estona descansant i jugant o conversant amb els companys mentre esperàvem que fos l’hora per tornar a baixar a buscar l’autocar.

    Cap a les 3;15 del migdia, vam tornar a pujar a l’autocar i vam tornar cap a l’escola. Va ser un dia divertit, diferent i on vam poder aprendre, a part de contingut curricular, aspectes de convivència, que ens ajuden a créixer personalment, dia rere dia.

     


  24. Emocions

    Els alumnes de 2n ESO hem treballat les emocions a través de l’assignatura d’habilitats socials.

    Els objectius d’aquesta activitat eren detectar les nostres pròpies emocions i poder posar-li nom als sentiments que tenim en el nostre dia a dia.

    Per fer aquest projecte vam veure la pel•lícula d’inside out i després els alumnes van fer un treball.
    Per finalitzar aquest tema, un dels alumnes va proposar pintar sal en funció de cada emoció. Vam fer grups de dos o tres alumnes i van pintar la sal per posar-la en pots i etiquetar-los amb el nom

     


  25. Projecte cantina saludable

    Aquest any, amb els alumnes de 1r de PFI de cuina, hem engegat un nou projecte “La cantina saludable”. Durant dos dies a la setmana els alumnes elaboren entrepans, rebosteria, sucs i cafès per tal d’adquirir les habilitats necessàries a l’hora d’enfrontar-se al món laboral, de la mateixa manera, oferim un nou servei als professors i alumnes de la ESO, PFI’s, i grau mig, tot fomentant els hàbits de vida saludable i l’educació a l’alimentació.


  26. Club de polo

    Com cada any els alumnes de 1r i 2n del PFI de mosso de quadra han realitzat la ja tradicional visita al Real Club de Polo de Barcelona.
    Aquesta vagada ha estat amb motiu de la celebració del Concurs Internacional de Salts Indoor de Barcelona els dies 1,2,3 de desembre de 2017. També vam aprofitar per visitar les instal•lacions i als dos ex-alumnes de l’Escola que estan treballant en aquest Club.