BARCANOVAVERDA NÚM. 35

  1. Editorial

    editorial

    Quan vàrem començar érem deu i ara som cent trenta-dos. Certament durant aquests 25 anys han canviat moltes coses, ha canviat la fisonomia de la nostra Escola, amb els anys s’ha fet més maca i més gran, han crescut els arbres que vàrem plantar, el nostre equip també ha crescut, ha canviat la política educativa, ha canviat el poble fent-se extens i bonic, han passat molts alumnes amb les seves famílies, els nostres referents polítics també han canviat, hem conegut nous tècnics i hem treballat amb molts de bons, el procés tecnològic no ha parat de canviar, moltes coses han canviat… Però el que no ho ha fet, ni una mica, és la voluntat, la il·lusió, i les nostres ganes de seguir donant oportunitats als joves amb qui treballem, acompanyant-los en el seu procés acadèmic, laboral i personal, il·lusionar-nos en fer-ho i veure com ho aconsegueixen, i seguir fent del nostre projecte, un model d’Escola. Això us asseguro, no ha canviat gens.

    Roser Ferré i Giralt
    Directora de l´Escola Barcanova

    25 Anys en imatges


  2. Festa de l’escola

    festa-de-la-escola

    El passat dissabte dia 10 de juny va tenir lloc la 25ª festa Major de l’escola, en la qual, tant alumnes, professors, com exalumnes i familiars podien venir a l’escola i retrobar-se o conèixer el que en ella s’ha treballat al llarg d’aquest any.

    A les 10:00h del matí ja estava tot preparat i van començar a arribar les primeres famílies i alumnes. Cap a les 10:30, va tenir lloc l’exhibició dels alumnes del PFI de hípica. El primer torn va ser pels alumnes de 1r del PFI que van fer un Carroussel hípic i van demostrar el domini amb els cavalls després d’un any de treball constant.

    Quan van finalitzar les activitats a la pista de la hípica, va portar-se a terme una activitat especial per a la celebració dels 25 anys. Es va realitzar una cercavila amb la participació dels gegants de Santa Perpètua, que tot i la calor que feia, van poder animar la festa i ballar entre la gent que havia vingut a la festa.

    A més a més, a la sala d’audiovisuals, durant tot el dia, hi va haver la projecció de diversos materials que havien estat preparant els nostres alumnes des de l’assignatura de Mitjans Audiovisual, així com la recuperació i recopilació d’imatges d’altres anys que els exalumnes podien demanar i veure, per recordar el seu pas per l’escola.
    Després, els castellers de Caldes van fer un pilar de 4 i l’enxaneta va deixar anar una pancarta que tenia inscrit 25 anys.

    Un cop finalitzades aquestes activitats al pati de l’escola, tocava anar cap a la capella. Allà estava esperant l’escola de música per animar la festa amb unes peces musicals molt agradables per a l’oïda. Un cop finalitzat el concert, va tocar projectar el LIPDUB que havien preparat amb il·lusió tot els alumnes i professorat de l’escola. Acompanyat d’un altre vídeo on es mostrava un dia a dia a l’escola i la feina que s’ha anat fent durant aquests 25 anys.
    Després de totes aquestes activitats, tocava entregar els diplomes a aquells alumnes que finalitzaven la seva formació amb nosaltres. Aquesta cerimònia va anar acompanyada d’un discurs per part de la directora del centre i un altre de l’alcaldessa del poble. Va ser un moment emotiu on inclús alguns pares i familiars d’aquests alumnes van voler dedicar unes paraules d’agraïment cap a l’escola i la feina que des d’aquí fem.

    Acabat aquest moment, va ser l’hora de fer l’aperitiu. Tot i que el bar ja funcionava des de ben d’hora al matí i els alumnes de 4t d’ESO s’encarregaven d’ell per recaptar diners pel viatge de final de curs, els alumnes del PFI de cuina, com a novetat, van ser els encarregats de preparar l’aperitiu d’aquell dia tant especial. Van fer croquetes, pastes de full salades, brownie, i un pastís d’aniversari que va cridar l’atenció de tots els que estaven allà en el moment de bufar les espelmes.
    Aquesta va ser la part més distesa de la festa i on famílies, que no es coneixien de res, van parlar i van compartir espai i moments. A més, va ser en aquest moment on va començar l’esperat i famós partit de futbol entre alumnes i ex-alumnes. El partit va ser molt renyit,  finalment, no hi va haver equip guanyador perquè van acabar empatats a 3 gols. Per tant, enhorabona a tots per la implicació i les ganes de repetir, any rere any.

    En tota la jornada, a més a més, es va poder veure l’exposició que es van realitzar a les aules de 2n i 3r on es vol donar a conèixer a tothom el que s’havia realitzat al llarg del curs des de les diverses matèries i assignatures així com els projectes que, mica en mica, anem realitzant, de forma transversal, en algunes assignatures.  

    També vam oferir un servei de venda del material que realitzen els alumnes a l’àrea d’hàbits laborals així com una visita pel viver de l’escola on les famílies podien escollir les plantes que es volien emportar a casa i les compraven.

    Estem molt contents de tota la gent que va venir i, un any més, la festa va ser tot un èxit, envoltats de famílies, riures i records. Ha sigut una festa inoblidable i on s’ha demostrat, un any més, que el record que es té del centre és un record positiu i que  queda marcat per sempre. Ja comencem a buscar idees per preparar la de l’any vinent, que encara que no en tornem a celebrar 25, la prepararem amb la mateixa il·lusió i ganes i esperem poder-vos mostrar novetats.

    25 Anys en imatges


  3. Setmana cultural

    setamana-cultural

    La setmana del 3 al 7 d’abril vam celebrar la setmana cultural, setmana dedicada a treballar un tema concret i entorn la qual giren aprenentatges transversals de les diverses assignatures i on es consoliden altres coneixements adquirits en les diverses assignatures al llarg del curs.

    Aquest any, tota l’escola ha treballat la setmana cultural entorn els castells donat que el centre fa 25 anys des de que va obrir i estem situats en un castell. Per tant, buscàvem que els alumnes aprofundissin en el castell de Can Taió però poguessin conèixer altres castells de Catalunya i poder crear comparatives i reflexions dels seus usos, de les seves funcions, etc.

    La setmana cultural, aquest any, va començar d’una forma una mica especial, ja que com que era la darrera setmana del segon trimestre, vam començar fent les avaluacions on cada tutor va comentar amb el seu grup l’evolució del trimestre i el rendiment acadèmic personal de cada un dels alumnes. Així doncs, la setmana cultural, pròpiament dita, començava el dilluns a les 11:00, després de l’hora del pati.

    PRIMER CICLE
    El dilluns, els alumnes de 1r cicle van començar fent una gimcana per l’entorn de l’escola relacionada amb diverses activitats i jocs de l’època medieval i entorn els castells.
    A la tarda, els de 1r d’ESO van fer un taller de música, fent especial èmfasi a les músiques medievals, mentre que els de 2n d’ESO van fer jocs hípics, practicant el tir amb arc com a modalitat utilitzada en aquella època.

    El dimarts, van començar el dia amb un conte que va venir a explicar-los una tallerista. Va ser una activitat molt interessant i tots  els alumnes van gaudir-la molt i van estar molt atents durant tota la sessió. Després del pati, van sortir pels voltants del castell de Can Taió i van buscar diversos angles per fer-ne una representació artística, copiant i pintant, amb diversos materials, alguna de les parts del castell.

    circle1

    A la tarda, els de 1r d’ESO van fer jocs hípics, practicant el tir amb arc com a modalitat utilitzada en aquella època, mentre que els de 2n d’ESO van veure un documental sobre castells que es titulava “Castillos y Mazmorras”.

    circle2

    El dimecres, primer cicle va anar a Barcelona, a visitar el Poble Espanyol. Tot i que el temps no acompanyava massa, van poder fer la visita i, posteriorment, van fer un taller de cuir on van confeccionar i gravar uns moneders de cuir molt macos. El taller va ser tot un èxit i tots els alumnes van marxar a casa molt contents amb els seus moneders

    circle3

    El dijous, els de primer van començar el dia fent un taller sobre l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials que es diu Estàs apantallat? I els alumnes de segon van aprofitar per avançar el dossier dels castells que tenien planificat per la setmana cultural.
    Després, com cada dijous, van aprofitar per anar a la piscina i, per la tarda, els alumnes de 1r d’ESO van veure el documental sobre “Castillos y Mazmorras” i els de segon van fer el taller de música, amb activitats molt diverses i curioses entorn la música i estils musicals, acabant fent una melodia amb tambors fets amb materials reciclats de l’escola.

    SEGON CICLE
    Els alumnes de segon cicle, van començar el dilluns al matí amb una gimcana pel poble que els portava, finalment, al castell de Mogoda. Al llarg de les proves havien de resoldre activitats, tant teòriques com pràctiques, relacionades amb els castells i alguns llocs importants del poble on ens trobem. Al finalitzar l’activitat, van poder veure i visitar el castell de Mogoda per dintre i l’activitat va acabar amb una partida d’escacs humans, ja que aquest joc representa la divisió social d’aquella època.

    circle4

    Per la tarda, 3r d’ESO va fer una activitat amb els projectors, intentant reproduir una imatge del castell de Can Taió i 4t d’ESO va començar a preparar les activitats del dimarts i el dimecres amb el dossier que havien d’anar completant.

    El dimarts, els alumnes de 3r d’ESO van continuar amb l’activitat del castell, començant a donar-li color i anar-la avançant mica en mica, mentre que 4t d’ESO va aprofitar la Fira Guia’t de Granollers per anar a cercar informació sobre les possibles sortides a PFI i cursos que poden trobar de cara l’any vinent, un cop finalitzin l’etapa amb nosaltres.

    Per la tarda, 3r d’ESO va fer jocs hípics mentre que 4t d’ESO va tenir una xerrada sobre sexualitat.

    circle5

    El dimecres, els alumnes de segon cicle van anar a visitar el castell de Montjuic. Tot i que el temps no va acompanyar massa, finalment vam poder visitar el castell, identificar les diverses parts i analitzar Barcelona des del mirador de Montjuic. Un cop finalitzada la visita, vam donar una volta pels jardins de Montjuic, on van poder veure una gran varietat de les plantes que van estudiant des de l’assignatura de Nomenclatura i, finalment, van parar a dinar i després van tornar cap a l’escola per marxar cap a casa.

    circle6

    El dijous al mati, els alumnes de 3r van anar a visitar el mercat dels dijous de Santa Perpètua on van poder treballar els gremis i els diversos sectors que es troben presents en qualsevol mercat. Els alumnes de 4t d’ESO van iniciar el dia amb un taller sobre drogues, on van poder resoldre dubtes que tenien entorn aquest tema, que sovint, prenen com a tabú.  

    Després, com cada dijous, van anar a esport, on van fer una gimcana de proves diverses i on havien de competir per parelles per aconseguir la primera posició en la classificació.
    A la tarda, el grup de 3r d’ESO va fer una xerrada sobre Tabac mentre que els alumnes de 4t d’ESO van fer el crèdit variable. Un grup va fer tir amb arc i va muntar a pel mentre que l’altre grup va aprofitar per fer una recepta d’un pa medieval des de l’àrea de cuina.

    Finalment, el divendres tots els alumnes de l’escola van agafar l’autobús i van tancar la setmana anant a visitar el Castell Cartoixa de Terrassa, situat al Parc de Vallparadís. Va ser una visita entretinguda, on ens van explicar l’evolució del Castell al llarg dels anys. Un cop finalitzada la visita, van poder gaudir de l’entorn del Parc abans de tornar cap a l’escola per dinar i començar les vacances de Setmana Santa.

    El treball però, no va acabar aquí. Com que encara ens quedaven temes per abordar, van continuar treballant el dossier des d’algunes assignatures instrumentals, tancant el tema i aprofitant per reflexionar i repassar tot el que s’havia anat treballant al llarg de la Setmana Cultural.

    La valoració va ser molt positiva tant per part del professorat com des de la visió dels alumnes, ja que l’alumnat aprèn aspectes culturals rellevants de forma pràctica i dinàmica, a partir d’experiències i activitats poc quotidianes en el dia a dia. Esperem poder fer un altre treball d’aquest caire el vinent curs.