1. Setmana cultural

  setamana-cultural

  La setmana del 3 al 7 d’abril vam celebrar la setmana cultural, setmana dedicada a treballar un tema concret i entorn la qual giren aprenentatges transversals de les diverses assignatures i on es consoliden altres coneixements adquirits en les diverses assignatures al llarg del curs.

  Aquest any, tota l’escola ha treballat la setmana cultural entorn els castells donat que el centre fa 25 anys des de que va obrir i estem situats en un castell. Per tant, buscàvem que els alumnes aprofundissin en el castell de Can Taió però poguessin conèixer altres castells de Catalunya i poder crear comparatives i reflexions dels seus usos, de les seves funcions, etc.

  La setmana cultural, aquest any, va començar d’una forma una mica especial, ja que com que era la darrera setmana del segon trimestre, vam començar fent les avaluacions on cada tutor va comentar amb el seu grup l’evolució del trimestre i el rendiment acadèmic personal de cada un dels alumnes. Així doncs, la setmana cultural, pròpiament dita, començava el dilluns a les 11:00, després de l’hora del pati.

  PRIMER CICLE
  El dilluns, els alumnes de 1r cicle van començar fent una gimcana per l’entorn de l’escola relacionada amb diverses activitats i jocs de l’època medieval i entorn els castells.
  A la tarda, els de 1r d’ESO van fer un taller de música, fent especial èmfasi a les músiques medievals, mentre que els de 2n d’ESO van fer jocs hípics, practicant el tir amb arc com a modalitat utilitzada en aquella època.

  El dimarts, van començar el dia amb un conte que va venir a explicar-los una tallerista. Va ser una activitat molt interessant i tots  els alumnes van gaudir-la molt i van estar molt atents durant tota la sessió. Després del pati, van sortir pels voltants del castell de Can Taió i van buscar diversos angles per fer-ne una representació artística, copiant i pintant, amb diversos materials, alguna de les parts del castell.

  circle1

  A la tarda, els de 1r d’ESO van fer jocs hípics, practicant el tir amb arc com a modalitat utilitzada en aquella època, mentre que els de 2n d’ESO van veure un documental sobre castells que es titulava “Castillos y Mazmorras”.

  circle2

  El dimecres, primer cicle va anar a Barcelona, a visitar el Poble Espanyol. Tot i que el temps no acompanyava massa, van poder fer la visita i, posteriorment, van fer un taller de cuir on van confeccionar i gravar uns moneders de cuir molt macos. El taller va ser tot un èxit i tots els alumnes van marxar a casa molt contents amb els seus moneders

  circle3

  El dijous, els de primer van començar el dia fent un taller sobre l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials que es diu Estàs apantallat? I els alumnes de segon van aprofitar per avançar el dossier dels castells que tenien planificat per la setmana cultural.
  Després, com cada dijous, van aprofitar per anar a la piscina i, per la tarda, els alumnes de 1r d’ESO van veure el documental sobre “Castillos y Mazmorras” i els de segon van fer el taller de música, amb activitats molt diverses i curioses entorn la música i estils musicals, acabant fent una melodia amb tambors fets amb materials reciclats de l’escola.

  SEGON CICLE
  Els alumnes de segon cicle, van començar el dilluns al matí amb una gimcana pel poble que els portava, finalment, al castell de Mogoda. Al llarg de les proves havien de resoldre activitats, tant teòriques com pràctiques, relacionades amb els castells i alguns llocs importants del poble on ens trobem. Al finalitzar l’activitat, van poder veure i visitar el castell de Mogoda per dintre i l’activitat va acabar amb una partida d’escacs humans, ja que aquest joc representa la divisió social d’aquella època.

  circle4

  Per la tarda, 3r d’ESO va fer una activitat amb els projectors, intentant reproduir una imatge del castell de Can Taió i 4t d’ESO va començar a preparar les activitats del dimarts i el dimecres amb el dossier que havien d’anar completant.

  El dimarts, els alumnes de 3r d’ESO van continuar amb l’activitat del castell, començant a donar-li color i anar-la avançant mica en mica, mentre que 4t d’ESO va aprofitar la Fira Guia’t de Granollers per anar a cercar informació sobre les possibles sortides a PFI i cursos que poden trobar de cara l’any vinent, un cop finalitzin l’etapa amb nosaltres.

  Per la tarda, 3r d’ESO va fer jocs hípics mentre que 4t d’ESO va tenir una xerrada sobre sexualitat.

  circle5

  El dimecres, els alumnes de segon cicle van anar a visitar el castell de Montjuic. Tot i que el temps no va acompanyar massa, finalment vam poder visitar el castell, identificar les diverses parts i analitzar Barcelona des del mirador de Montjuic. Un cop finalitzada la visita, vam donar una volta pels jardins de Montjuic, on van poder veure una gran varietat de les plantes que van estudiant des de l’assignatura de Nomenclatura i, finalment, van parar a dinar i després van tornar cap a l’escola per marxar cap a casa.

  circle6

  El dijous al mati, els alumnes de 3r van anar a visitar el mercat dels dijous de Santa Perpètua on van poder treballar els gremis i els diversos sectors que es troben presents en qualsevol mercat. Els alumnes de 4t d’ESO van iniciar el dia amb un taller sobre drogues, on van poder resoldre dubtes que tenien entorn aquest tema, que sovint, prenen com a tabú.  

  Després, com cada dijous, van anar a esport, on van fer una gimcana de proves diverses i on havien de competir per parelles per aconseguir la primera posició en la classificació.
  A la tarda, el grup de 3r d’ESO va fer una xerrada sobre Tabac mentre que els alumnes de 4t d’ESO van fer el crèdit variable. Un grup va fer tir amb arc i va muntar a pel mentre que l’altre grup va aprofitar per fer una recepta d’un pa medieval des de l’àrea de cuina.

  Finalment, el divendres tots els alumnes de l’escola van agafar l’autobús i van tancar la setmana anant a visitar el Castell Cartoixa de Terrassa, situat al Parc de Vallparadís. Va ser una visita entretinguda, on ens van explicar l’evolució del Castell al llarg dels anys. Un cop finalitzada la visita, van poder gaudir de l’entorn del Parc abans de tornar cap a l’escola per dinar i començar les vacances de Setmana Santa.

  El treball però, no va acabar aquí. Com que encara ens quedaven temes per abordar, van continuar treballant el dossier des d’algunes assignatures instrumentals, tancant el tema i aprofitant per reflexionar i repassar tot el que s’havia anat treballant al llarg de la Setmana Cultural.

  La valoració va ser molt positiva tant per part del professorat com des de la visió dels alumnes, ja que l’alumnat aprèn aspectes culturals rellevants de forma pràctica i dinàmica, a partir d’experiències i activitats poc quotidianes en el dia a dia. Esperem poder fer un altre treball d’aquest caire el vinent curs.