BARCANOVAVERDA NÚM. 33

  1. REVISTA DE L’ESCOLA BARCANOVA DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA Núm. 33

    banner-revista

    Una de les coses que més ens preocupen als mestres de l’Escola és com orientem als nostres alumnes un cop acaben l’ESO. Estan clares quines són les oportunitats que ofereix el nostre sistema educatiu als joves que estan en aquesta mateixa situació i no tenen necessitats educatives especials. El ventall de possibilitats que se’ls hi obre tan públic com privat és amplíssim, des de vàries famílies professionals dels diferents graus, fins a una oferta diversa de batxillerats. Aquesta situació es limita dràsticament a l’oferta específica, ja que no hi ha places adaptades pels nostres joves ni diversitat d’oferta de famílies professionals adequades. En el millor dels casos l’alumne ha de desplaçar-se fora del seu municipi per rebre una formació adequada.

    En aquests moments, dels aproximadament 2.000 alumnes amb dictamen de 16 a 21 anys que hi ha a Catalunya només hi ha oferta formativa professional adaptada de 450.

    I que ningú pensi amb la reserva de places a l’ordinària, com una solució adequada.

    Davant aquest panorama desolador, Barcanova amplia pel proper curs 2015-16 l’oferta formativa professional amb una unitat de 12 places de PFI de cuina i restauració. Aquesta és una de les apostes que l’Entitat i el Departament d’Ensenyament fan per donar resposta a la manca d’oferta i a les possibilitats reals d’inserció en el món de la cuina i la restauració. L’Entitat organitza el curs, seguint amb la nostra voluntat de donar servei; i el Departament, concertant la formació.

    Finalitzem aquest trimestre amb aquesta gran notícia i encarem el proper amb ganes i il·lusió d’organitzar aquesta nova formació pel nostre alumnat i els que vinguin de fora.

    M’emociona pensar que al setembre començaran 12 joves, que seguiran una formació de qualitat, que, quan acabin, les seves oportunitats laborals s’ampliaran clarament, i que aquest fet els hi canviarà la vida.

    I ells encara no ho saben.

    Roser Ferré. Directora de l’Escola

    revista4
    Actualitzat 27-3-2015. Editor: Amador Esmeralda


  2. ESTÈVIA, la planta dolça

    La planta Stevia rebaudiana Bertoni és coneguda com “la planta dolça” ja que les seves fulles tenen un gust dolç. Originària del Paraguai, avui es cultiva a tot el món i és utilitzada pel seu poder edulcorant i per les seves propietats medicinals.

    És una planta plurianual (pot viure uns quants anys) d’origen tropical, que al nostre clima mediterrani es comporta com a caduca, tornant a rebrotar cada primavera. A l’hivern cal protegir-la de les gelades, cobrint-la amb plàstics si és a terra, o l’entrarem a casa si la tenim en testos. Si ens trobem en una zona de gelades fortes i la volem cultivar a terra, aleshores és aconsellable cultivar-la sota hivernacle.

    L’estèvia es cultiva a ple sol. Durant l’estiu cal regar-la diàriament ja que és una planta tropical, però a l’hivern, al estar en parada vegetativa, regarem molt poc. Aquesta planta no tolera un excés d’humitat i si el sòl està entollat o no drena bé, les arrels es podriran. És poc exigent amb l’adob, cal tenir cura amb l’excés d’adobat perquè pot ser perjudicial. L’adobat mineral ha de dur més potassi que fòsfor i nitrogen i ha d’estar enriquit amb microelements. Amb un bon adobat orgànic n’hi ha prou amb una vegada l’any, a l’inici de la primavera, si és plantada a terra. Si està en testos.

    Ús medicinal de l’estèvia :

    Als Estats Units, Japó, Brasil, Argentina, Colòmbia, Xina, l’Índia, Austràlia i Tailàndia, entre altres països, s’utilitza massivament aquesta planta amb gran èxit i sense cap contraindicació.

    El seu ús principal és per a regular el sucre de la sang ja que el seu principi actiu estimula al pàncrees en la producció d’insulina. També redueix la pressió arterial, regula l´aparell digestiu en general, actua favorablement en moltes persones amb ansietat, redueix greix en persones obeses i és antioxidant i diürètica. És també indicada per la càries dental ja que presenta acció antibacteriana.

    La dosi que utilitzen la major part de persones que han observat efectes beneficiosos és:

    • Fulla fresca: 4 fulles tendres menjades directament abans o mentre s’esmorza i 4 fulles més abans o mentre es sopa.
    • Fulla seca: quan no es disposa de fulla tendra es pot fer infusió de fulla seca triturada. Per prendre la planta en forma d’infusió la dosi és una culleradeta de postres rasa (2 grams) per tassa d’infusió, Es pot prendre una infusió en dejú pel matí i una per la nit.

    L’estèvia en gotes o refinada, tal com es troba comercialitzada, no té propietats medicinals.

    Enric March


  3. Plantes en terrasses

     

    banner-jardineria

    A l’hora de triar les plantes que cultivarem als nostres balcons caldrà tenir en compte si el lloc és assolellat o ombrívol. Analitzar les característiques de cada espai ens ajudarà a encertar en l’elecció de les especies a utilitzar. Cada exposició, sol, mitja ombra i ombra, permet cultivar una gran quantitat de plantes adaptades a cadascuna de les tres situacions.

    L’exposició a ple sol és la que presenten terrasses i balcons orientats al sud o sud-oest, sent l’emplaçament més apreciat a l’hora de cultivar-hi plantes. Entre les plantes millor es desenvolupen a ple sol trobem el gerani (Pelargonium zonale), el gerani d’heura (Pelargonium peltatum), la margarida blava (Felicia amelloides), el clavell de moro (Tagetes patula), els baladres (Nerium oleander), les roses (varietats de Rosa), les verbenes (Verbena x hybrida) o l’alfàbrega (Ocimum basilicum).

    Quan ens referim a les situacions de mitja ombra volem dir que durant la major part del dia no hi arriba el sol directe i, per tant, les plantes que millor si troben són les que no toleren llargues hores de sol. Per aquestes situacions creades per l’ombra que produeixen els edificis als balcons orientats al sud o els que ho estan a est o oest, tenim un gran nombre de plantes com la planta dels diners (Plectranthus australis), les begònies (Begonia semperflorens), les calabruixes (Muscari armeniacum), les prímules (Primula vulgaris), les caputxines (Tropaeolum majus), els bonets (Evonimus sp.), les nandines (Nandina domestica) o els brucs (Erica carnea).

    Els balcons o terrasses orientats al nord no tenen sol directe però sí suficient llum per que si desenvolupin moltes plantes. La varietat de plantes d’ombra és gran i entre les més habituals trobem les heures (Hedera helix), les alegries de la casa (Impatiens wallerana), les hosta (Hosta sp.), les cubanes (Aucuba japonica), les fulles (Aspidistra elatior), les hortènsies (Hydrangea macrophylla), les hortènsies d’hivern (Bergenia crassifolia) o les assifolia) o les esparregueres de jardí (Asparagus densiflorus).

     

     


  4. Guardia Urbana de Barcelona

    Aprofitant la visita a la Secció Montada de la Guardia Urbana de Barcelona van tenir l’oportunitat d’entrevistar uns del agents…

    Seccio Montada de la Guardia Urbana de Barcelona

    A la visita realitzada a la Secció Muntada de la Guardia Urbana de Barcelona vam tenir un amfitrió i guia de luxe, un dels genets amb més experiència, encarregat de la doma dels cavalls i de la instrucció dels genets, que ens va transmetre la seva passió per la tasca que realitzen. Aprofitant l’ocasió els nostres alumnes van poder fer-li un munt de preguntes

    Què es necessita per poder entrar a la muntada?

    Bé, primer has de fer l’oposició per la Guàrdia Urbana, si la superes has de fer un curs a l’Escola de Policia i finalment sol•licitar la plaça a la Secció Muntada a on es fa una selecció entre tots els aspirants

    Quines proves et demanen? Has de saber muntar?

    Fem preguntes tècniques sobre els coneixements generals del cavall, una prova pràctica d’equitació i una de nivell musical.
    En principi no és imprescindible saber muntar, ja que aquí tenim un pla de formació, però és cert que si hi ha més candidats que places, tenen més punts els que ja tenen experiència al sector

    Quin nivell d’estudis demanen per fer l’oposició?

    L’ESO, després has de fer un examen de cultura general, proves físiques, un psicotècnic, i les proves mèdiques.

    Es pot entrar per treballar de Mosso de Quadra?

    En principi no, les tasques de mosso de quadra les realitzen els mateixos agents, tret de la neteja de les quadres que estan cobertes per una empresa externa contractada. És a aquesta empresa a la que hauríeu d’adreçar-vos.

    Si venim a fer pràctiques aquí, quines feines hauriem de fer?

    Principalment tasques d’assistència als agents, neteja i preparació de cavalls, col•laborar a l’hora de donar el menjar, ajudar quan vingui el veterinari, neteja d’equips, treballar algun cavall a la corda i a més tindreu l’oportunitat de poder fer alguna classe d’equitació amb els nostres cavalls més veterans i domats.

    També hi han dones?

    Sí, és clar, actualment hi ha 6 dones

    Com és que són tant poques?

    Sí, la veritat és que la proporció és baixa, pot ser per tradició sempre ha estat un cos bàsicament masculí, però a poc a poc això va canviant, afortunadament.

    I així, animadament, l’agent ens va explicar moltes experiències i anècdotes sobre la seva feina, els cavalls i els seus viatges amb el carrusel. Va estar una jornada genial!!!

    Montse Pérez. Tutora del PQPI


  5. PQPI

    Volem que coneixeu una als nous alumnes de primer del PQPI i per aixó els hem demanat que ens expliquin alguna cosa sobre l’escola

    pqi

    Brian – Edat: 16 ,Cerdanyola

    El venir a este PQPI ha sido una idea genial porque los compañeros son geniales y los profesores también lo son. En este PQPI aprendes divirtiéndote que es la mejor manera de aprender. Hacemos jardinería me gusta pero cansa mucho pero es una “ayuda” para encontrar trabajo también hacemos FOL= formación oriental laboral que te ayuda a saber los propósitos que tiene un trabajador cuando está en una empresa, está muy bien esa asignatura.
     
    Raquel Val Martín – Edat: 17 años ,Sant Cugat del Vallès

    Desde la llegada a este pqpi, ha sido un gran cambio para mi vida. Mis padres dicen que he cambiado muchísimo, y eso es por haber entrado directamente al mundo del caballo, mi pasión mi vida, y gracias a eso he conocido a gente súper maravillosa.

    David Saldaña
    Edat: 18 anys
    Santa Perpètua de Mogoda

    Valoro de forma positiva totes les experiències viscudes durant la meva educació al PQPI de Mosso de quadra al GSIS Hípica Can Taió, perquè opino que he adquirit nous coneixements i noves experiències que poden ser posades en pràctica a la vida laboral. El que més interessant trobo és el tracte proper i familiar per part dels companys i professors del programa.

    Eli Martín – Edat: 17 ,Sabadell

    En el primer año del pqpi me han enseñado muchas cosas trenzar, hacer cuadras, vendas de descanso y vendas de trabajo. También como dar cuerda y como preparar a los caballos me gusta en realidad todos las asignaturas solo que unas más que otras. Me gusta mucho montar y dar cuerda lo que no me gusta es teoría de jardinería no es que me llame la atención pero no me desagrada del todo. Espero encontrar trabajo en el sector en el que estoy estudiando ya que de eso me gustaría dedicarme, la cosa esta un poco mal por la situación del paro y tal pero las ganas de trabajar de esto las tengo, porque me parce un maravilloso mundo en el que puedo aprender mucho
     

    Lahcen el bezzi ,Sabadell

    2014 es el año que aprendido mucho en esta hípica, me gusta lo que hacemos cada día y cada día aprendo mas y además tenemos unos profesores buenísimos y simpáticos, y creo que tengo futuro de mosso de quadra y me gustaría conseguir un trabajo que estaría contento como estoy ahora en esta hípica gsis can taió
     

    Oriol Perez Molina – Edad:17 ,Cerdanyola del Vallès

    A principi de curs tenia algunes dubtes de si s’hem donaría bé, dubtes que es van anar esfumant a mesura que passaven las setmanes, i poc a poc i mentre coneixia als companys més m’agradava. Ara mateix el meu animal preferir es el cavall i espero aprendre moltíssim sobre aquets animals meravellosos, el millor es que aprens de tor relacionar amb els cavall des de netejar-los fins a mantenir-los en forma a més d’això també estem aprenen el que costa mantenir una hípica, arreglar pistes, balles reparar quadres i mil coses més
     

    Yaiza – Edat: 19 ,Terrassa

    Nunca he sido una persorna muy centrada en los estudios, pero desde que empecé en Gsis algo cambió, empecé a mostrar interésy a desenvolverme en este mundo de la ” responsabilidad” por asi decirlo, tanto a nivel personal como profesional, se me hizo llevadero, no como el resto de estudios que emprendí, hay una motivación, y una unión del grupo tanto con alumnos y profesores, que hacen el dia más interesante.

    revista1

     revista2


  6. Escola Barcanova

    En la Escola Barcanova (santa perpetua) hay muchas actividades por ejemplo: hípica, prácticas de jardinero, técnicas de jardinería, piscina que mola mucho lo que pasa es que cansa mucho porque las monitoras son muy extrictas, y lo básico de siempre: las asignaturas.Yo me lo paso muy bien con los amigos y amigas de este instituto. También hacemos salidas a muchos sitios, por ejemplo, a la montaña del Montseny, al palau de la música y muchos sitios más…

    Pedro. Alumne de primer


  7. Escola Barcanova

    Lo que más me gusta de la Escola Barcanova son mis compañeros, son los compañeros perfectos. Luego está la hípica, me gustan mucho los caballos, también la jardinería, me lo paso bien plantando plantas, limpiando hojas. Mi asignatura favorita es deporte porque hacemos piscina, los profes todos son muy buenos menos algunos, la Rosa, el Amador i muchos más, la escuela Barcanova es perfecta y aprendemos muchos como por ejemplo a ser informático con Amador. Bueno y hasta aquí mi relato.

    Juan Carlos. Alumne de primer