Activitats 2019-2020

  1. VISITA AL MACBA

    El dia 10 de febrer els alumnes de 4t d’ESO van anar de visita al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, situat al barri del raval. Després de treballar durant unes sessions l’art contemporani dins les classes d’art, vam anar al MACBA i vam treballar una artista poc coneguda que es deia Charlotte Posenenske, una artista alemanya que va crear escultures modulars amb materials de construcció.

    L’activitat va començar amb un taller on a partir de caixes que es montaven i cordes i cintes havíem de crear diverses construccions, començant per una torre i acabant per un arc. A partir d’aquí vam poder posar-nos a la pell d’aquesta artista que va tenir un recorregut de només 10 anys en la història de l’art i, posteriorment, vam passejar per la seva col·lecció d’obres, dos de les quals eren manipulables.

    Vam posar títols a les obres, deixant volar la nostra imaginació, i vam reflexionar sobre la importància de que l’art pugui ser proper al visitant i pugui manipular-lo o tocar-lo, aspectes òbviament prohibits en qualsevol museu i que anaven en contra de la ideologia de Charlotte.


  2. ELS JOVES A LA RÀDIO

    Des de l’assignatura de MAV, els alumnes de 4t d’ESO hem estat treballant el projecte de la ràdio. Hem estat investigant com funciona la ràdio i com es creen les notícies que en ella s’expliquen i per fer el tancament, aprofitant l’activitat de la programació estable de Les notícies joves a la ràdio, vam realitzar grups de treball on cada grup havia de redactar una notícia relacionada amb el municipi de Santa Perpètua i que, posteriorment, el dia 20 de novembre, coincidint amb el dia Mundial dels Drets dels Infants, aniríem a gravar a la ràdio per a ser escoltada aquell dia.

    L’activitat va durar diversos dies i és que primer va venir la Estrella Nuñez a explicar-nos com funcionava realment un programa de ràdio i quines condicions havíem de tenir en compte a l’hora de redactar la notícia. Realment van quedar-nos clars tots els dubtes que teníem i al cap d’uns dies començàvem a redactar les notícies i a planificar les entrevistes que faríem per incloure talls de veu.

    Vam treballar de forma col·laborativa, uns amb els altres, i vam aprendre valors d’organització, col•laboració i autonomia.

    Aquest any, com a novetat, hi havia la possibilitat de redactar notícies amb talls de veus així com anunciats breus, els quals, ens van permetre redactar més notícies i poder assistir més alumnes a la gravació que l’any anterior.

    Estem molt contents del resultat final, que vam poder escoltar tot el grup junt el dia 20 a les 13:00h del migdia i que si algú vol escoltar, el podeu trobar al PODCAST de la Ràdio de Santa Perpètua.

    http://www.staperpetua.org/radio/podcast/1831-L-Informatiu Ha estat una experiència molt emocionant i esperem poder seguir col·laborant-hi els pròxims cursos.


  3. Carnestoltes

    Aquest any hem treballat els Jocs Olímpics com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre, amb l’objectiu d’apropar al nostre alumnat a una competició internacional que enguany es celebra a Tokio.

    Tots els cursos van treballar els orígens dels Jocs Olímpics, així com les principals característiques que identifiquen cada un dels Jocs Olímpics. Posteriorment, cada un dels cursos va centrar-se en un dels Jocs Olímpics dels últims 20 anys

    Els de 1r d’ESO van treballar els Jocs Olímpics de Tokio, els més propers i que es celebraran aquest proper estiu a la capital japonesa. Van treballar els aliments més importants i van poder conèixer a les seves mascotes Miraitowa i Someity.

    El grup de 2n d’ESO va treballar els Jocs Olímpics del 2016 que es van celebrar a Rio de Janeiro. Van buscar informació de les principals atraccions turístiques així com de les noves modalitats esportives que es van incorporar aquest any, així com van conèixer a Tom i Vinicius, les dues mascotes dels jocs de Rio.

    El grup de 3r d’ESO va centrar-se en els Jocs Olímpics de Londres, l’any 2012. Les seves mascotes es deien Wenlock i Mandeville i són unes mascotes molt peculiars, molt supersòniques i futurístiques.

    Els grups de 4t d’ESO van treballar els Jocs Olímpics dels anys 2008, 2004 i 2000; és a dir, els referents als jocs de Sydney, Atenes i Beijing. Els grup que va treballar els jocs d’Atenes va aprofitar per aprofundir amb els orígens dels Jocs Olímpics i com va sorgir aquesta competició. A més a més, també van tenir un espai per conèixer els Jocs Olímpics de Barcelona ’92 i veure quins canvis havien implicat a la ciutat. Les mascotes Olly, Syd i Millie, Athenea i Phebos; i Nini, Beibei, Jingjing, Yingying i Huanhuan van estar presents a les nostres aules durant aquestes setmanes.

    Després de dedicar vàries setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos.

    A més a més, cada grup va preparar la seva disfressa. La base era una samarreta amb la bandera del país i cada un dels colors de les anelles olímpiques i després van crear diversos complements que identificaven cada un dels diversos països treballats.

    El divendres de Carnestoltes, per tancar el projecte d’una manera dinàmica, vam aprofitar per preparar una gimcana que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma divertida: ordenant informació, resolent sopes de lletres, així com realitzant una gran quantitat de proves físiques, molt presents en qualsevol dels jocs olímpics.

    Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i observar que els seus aprenentatges entorn els jocs olímpics havien augmentat significativament i havien gaudit d’un aprenentatge a partir de metodologies totalment diferents a les que actualment es realitzen al centre.

    Així doncs, la valoració del projecte és molt positiva per part de tot l’alumnat.


  4. Torneig de bàsquet de l’ACELL

    El passat dijous dia 20 de febrer, un grup d’alumnes del 2n cicle d’ESO van participar per tercer any consecutiu, a un torneig de bàsquet organitzat per l’ACELL a les instal·lacions esportives de la Bonaigua, a Sant Just Desvern.

    L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 15 alumnes cada un d’ells amb la finalitat de gaudir d’una activitat diferent i practicar nous esports, sempre sota el respecte i la diversió com a pilars fonamentals.

    Quan van arribar a l’escola, un autocar de la mateixa organització els va venir a buscar i els va portar a la porta mateix de les instal ·lacions.

    A les 11:00h va començar la competició i els dos equips de Barcanova van jugar el seu primer partit a les 11:30h. Els partits van durar 15 minuts cada un d’ells (2 parts de 7 minuts cada una) i després de que ambdós equips van esforçar-se molt i van jugar molt bé, van aconseguir guanyar 4 partits jugats dels 6 que van a ver de disputar, perdent en un partit cada un dels dos equips; fet que els va fer quedar sotcampions de les dues categories en les que jugaven.

    Quan va finalitzar la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 14:00h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.

    Va ser una jornada diferent, on els alumnes van gaudir d’un esport que no practiquen de forma rutinària i van aprendre a jugar en equip i coordinar-se per tal d’arribar a la cistella del equip contrincant.


  5. Sortida a l’exposició Human Bodies

    El dia 9 de desembre els alumnes de 4t d’ESO van desplaçar-se fins a les Arenes, al costat de Plaça Espanya, a visitar l’exposició de Human Bodies. Aquesta sortida està lligada a l’assignatura de Naturals que cursen tots els alumnes de l’escola i especialment, pel grup de 4t, era molt idònia ja que és el curs on es treballa l’anatomia del cos humà fent un viatge per tots els seus sistemes i aparells.

    Vam arribar a l’exposició i ens van repartir uns audioguies que anaven explicant les diverses sales i imatges que es veien.

    Era un recorregut ordenat que explicava el funcionament del cos i les curiositats més importants des de la formació del zigot, a partir de les cèl·lules sexuals masculina i femenina, fins a l’arribada a l’edat adulta. Vam poder observar el sistema digestiu, amb tots els seus òrgans, el sistema circulatori i respiratori, l’esquelet i el sistema muscular, així com les diferències entre els aparells reproductors masculí i femení.

    Va ser una visita d’una hora i mitja molt interessant que ens ha permès comprovar coneixements que ja havíem treballat i aprendre coses que desconeixíem. Per exemple, vam aprendre que quan ens despertem al matí som un centímetre més alts que quan anem a dormir, ja que el fet d’estar tot el dia de peu fa que els cartílags es pressionin i reduïm de manera imperceptible la nostra altura.

    Estem contents d’haver-hi pogut anar i hem tingut molta sort de poder visitar aquesta exposició temporal ja que no es pot veure cada any. Va ser una experiència impactant però molt interessant! Vam aprendre un munt de coses!


  6. Taller de robòtica a la UPC

    Per tercer any consecutiu, el passat dia 4 de desembre, vam anar a fer un taller proposat per la Programació Estable de Robòtica a la UPC de Manresa.

    Es tracta d’un taller on els alumnes de 4t es reparteixen en petits grups i amb una caixa de peces de Lego i un ordinador, van seguint instruccions per construir un robot amb diferents accessoris que dona resposta a diverses programacions. Així doncs, el robot passa de detectar colors fins a detectar distàncies o identificar zones per les que pot o no moure’s.

    Tot i que va ser un dia plujós, els alumnes van saber aprofitar aquesta experiència amb uns robots d’última generació i van arribar a construir totes les opcions que es donaven. Van tornar a l’escola molt engrescats i han continuat treballant la programació amb el Scratch i els Lego que tenim a l’escola.

    L’any vinent repetirem segur!


  7. Excursió al Puigsacalm

    El passat dia 11 de novembre tots els alumnes de l’escola vam anar d’excursió al Puigsacalm. L’objectiu curricular de la sortida era posar en pràctica tots els coneixements referents a vegetació i paisatge relacionats amb els canvis d’estacions.

    Els de primer cicle van fer una ruta per la fageda de la Grevolosa mentre que els de segon cicle van enfilar muntanya amunt fins a fer el cim del Puigsacalm.

    Per sort, les condicions meteorològiques van estar al nostre favor i vam aconseguir gaudir d’un dia assolellat amb els nostres companys i companyes, gaudint de la natura, de l’aire pur i de la vegetació de la zona. Tot i que els arbres havien començat a perdre la fulla i hi va haver alguns trams que se’ns van fer una mica complicats on hi va haver alguna patinada entre les fulles.

    Al migdia, vam dinar i vam poder estar una estona descansant i jugant o conversant amb els companys mentre esperàvem que fos l’hora per tornar a baixar a buscar l’autocar.

    Cap a les 3.15 del migdia, vam tornar a pujar a l’autocar i vam tornar cap a l’escola. Va ser un dia divertit, diferent i on vam poder aprendre, a part de contingut curricular, aspectes de convivència, que ens ajuden a créixer personalment, ia rere dia.