Activitats 2021-2022
-
Concert 30 aniversari
El dimecres 22 de juny vam finalitzar els actes de celebració del 30 aniversari de l’Escola Barcanova amb un concert solidari a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.
A l’acte, obert a tota la població, va comptar amb la presència de Xavier Ferré, director de la Fundació Barcanova, d’Isabel Garcia, Alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Maite Fons directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental i Roser Ferré directora de l’escola Barcanova.
En finalitzar el concert tots els assistents van poder brindar amb una copa de cava i desitjar molts anys de vida a la nostra escola.
-
Acell atletisme
El passat 19 de maig vam participar a l’ACELL d’atletisme. Fins ara, sempre havíem participat a l’ACELL de futbol i de bàsquet però mai havíem participat en aquesta modalitat. Va ser una jornada diferent i molt entretinguda.
A les 9:00h del matí ens va recollir l’autocar i ens va portar a les instal·lacions de l’Estadi Municipal de la Bòbila a Gavà. Quan vam arribar allà vam esmorzar i vam començar les competicions.
Vam repartir els dorsals i van començar les curses de 400m i 800m.
Després, vam seguir amb els proves de salt de llargada i, finalment, vam acabar amb les proves de 100m. Vam estar tot el matí competint per grups i amb escoles d’altres territoris catalans. Després de cada prova s’entregaven les medalles pertinents.
Tots els nostres alumnes van marxar amb dues medalles a casa i molts d’ells van pujar al podi, aconseguint medalles de bronze, plata i or. S’ho van passar molt bé tot i la calor que va fer aquell dia. Esperem poder repetir l’any vinent!
-
Visita a la Fundació Mona
El 29 d’abril els alumnes de 1r i 2n d’ESO van visitar la Fundació Mona a Riudellots de la Selva (Girona) amb l’objectiu de fomentar la participació activa dels alumnes en la conservació de la biodiversitat, en aquest cas en preservar els primats i el seu habitat.
La visita va constar de tres parts. La primera part va ser una xerrada “El mon dels primats: Introducció a la conducta, conservació i evolució” a càrrec d’una educadora del centre que ens va parlar dels primats, del seu comportament, del seu hàbitat natural i de la tasca de rehabilitació que realitza la Fundació Mona.
La segona part va ser una visita guiada per les instal·lacions exteriors de la Fundació on vam poder observar els ximpanzés que s’hi allotgen.
Finalment, a la tercera part de la visita els alumnes van participar en el taller “Sobrevivim a la selva” on els alumnes, a través d’un joc, es van posar a la pell de ximpanzés, de predadors i de cultivadors de palma d’oli. Els ximpanzés van haver de buscar aliments per sobreviure enfrontant-se als predadors i als cultivadors de palma d’oli.
Va ser una sortida molt interessant i enriquidora.
-
Sant Jordi
El passat divendres 22 d’abril, els alumnes de l’ESO van realitzar uns Jocs Florals per exposar la feina realitzada a les assignatures de llengua i en l’àmbit artístic de les últimes setmanes.
Abans del pati els alumnes de 2n Cicle van fer 2 grups i van jugar a una versió modificada sobre el joc del LOBO que es deia LA LLEGENDA DE SANT JORDI.
Després del pati, tots els alumnes de l’escola van anar a la capella i allà va començar l’acte. Els alumnes de primer van realitzar una acivitat musical, els alumnes de segon van llegir un poema i van mostrar les roses de mosaic que havien fet, els alumnes de tercer van llegir cal·ligrames en català, poemes propis en castellà i van realitzar actuacions musicals i els alumnes de 4t van fer la lectura individual dels poemes creats per a ells.
Va ser una Jornada cultural molt interessant i entretinguda, on tothom va mostrar les seves habilitats i van sortir poemes molt especials i únics.
Us deixem algunes imatges.
-
Competició Acell de fútbol
El passat dijous dia 10 de març, els alumnes de 2n cicle d’ESO van participar al torneig de Futbol Sala que organitza l’ACELL a les instal·lacions esportives Meiland.
L’Escola Barcanova va participar amb dos equips de 11 i 13 alumnes cada un d’ells amb l’objectiu passar-ho bé tot respectant als companys i als altres equips.
Tot i que hi va haver alguns partits que no van ser fàcils, i en alguns moments van decaure els ànims, l’equip Barcanova 1 va guanyar tots els partits mentre que Barcanova 2 va guanyar 1 dels 3 partits jugats.
Un cop finalitzada la competició, vam aprofitar per dinar mentre alguns dels equips encara acabaven els seus partits i, després, a les 2:45h, va arribar el moment de l’entrega dels premis.
Del grup A, l’equip Barcanova 1 va quedar primer classificat de grup. Mentre que, del grup B, l’equip Barcanova 2 va quedar en la tercera posició.
Va ser una jornada molt divertida, on els alumnes ho van passar molt bé, van estar molt motivats i van saber competir amb respecte i educació.
Tot això es va veure recompensat amb les dues copes que es van emportar cap a l’escola.
Ara, ja tenim ganes de participar a les jornades d’Atletisme que s’organitzen al mes d’abril, mentrestant, us deixem algunes imatges de la jornada.
-
Laboratori
Els alumnes de 4t estan treballant l’aparell respiratori. Han estat aprenent com funciona, quins són els òrgans que hi intervenen i com treballen aquests de forma conjunta per poder fer arribar l’oxigen a la sang i recollir el diòxid de carboni del nostre cos per poder-lo expulsar. A més, també han treballat les malaties que poden afectar a l’aparell respiratori i què cal fer per mantenir el nostre aparell respiratori en condicions.
Després d’haver treballat la part més teòrica durant diverses sessions, vam voler treballar-ho de forma pràctica, de manera que els alumnes puguessin observar de primera mà, com eren uns pulmons i distingir-ne les diferents parts. Així doncs, vam anar als laboratoris de l’Institut Rovira-Forns i la Montse, una professora d’allà, ens va fer una classe pràctica i dinàmica on vam poder tocar els pulmons, observar-los, distingir-ne les diferents textures, veure com s’inflaven si introduíem aire i vam poder observar- ne algunes parts al microscopi.
Realment va ser una experiència molt interessant i vam sortir d’allà amb molts aprenentatges consolidats i amb ganes de poder fer noves pràctiques. Us deixem algunes imatges de la nostra experiència.
-
Sortida Planta Residus Vallès Occidental
Des de l’assignatura de Medi Ambient, realitzarem una sortida a la Planta de Gestió de Residus del Vallès Occidental a Vacarisses, per veure com funciona i hi farem un taller.
La sortida la hem realitzat el dimecres dia 17. A les 9:30h ens va venir a buscar l’autocar que ens va portar fins a l’entrada del CTRV (Centre de Tractament de Residus del Vallès). Un cop vam arribar allà ens va atendre l’Anna, una treballadora de la planta que va estar tot el matí amb nosaltres i ens va explicar el funcionament de la Planta, així com ens va proposar un parell de tallers i ens va resoldre tots els dubtes que teniem.
Quan vam arribar ens van explicar com funcionava la planta, ens van dir la funció de l’avocador i quina utilitat li donaven als líquids i gasos que d’allà en sortien.
Després, vam entrar a una sala on van passar un petit document que explicava la importància de tractar el planeta de forma més sostenible i, a partir d’aquí, van fer un concurs per veure quin coneixement en tenien.
Quan va acabar aquesta part, van sortir a fora i van separar unes bosses de brossa per veure quina quantitat de materials reutilitzables anaven a parar a la CTR a partir dels contenidors de rebuig.
Finalment, vam realitzar una visita per les pasarel·les de seguretat i vam poder observar les diverses parts de la planta així com veure quines màquines i mecanismes hi havia per intentar separar els materials que podien ser reutilitzats.
Va ser una sortida molt interessant, on vam aprendre moltes coses i vam entendre el missatge que hem de donar a la gent: SI NO FEM BÉ LES COSES, ENS CARREGAREM EL PLANETA.
-
Carnestoltes
Durant el mes de febrer hem estat treballant el projecte: “QUINA RELACIÓ S’ESTABLEIX ENTRE ELS MARS I OCEANS I L’ÉSSER HUMÀ?” Que ha estat el fil conductor de Carnestoltes.
Els alumnes han fet una recerca d’investigació per treballar i conèixer amb més profunditat el mar o oceà que els hi havia tocat estudiar.
Cada grup ha intentat conèixer la importància d’aquest mar o oceà, així com les característiques bàsiques que els fan tant rellevants. Cada grup ha cercat informació sobre el oceà que havia escollit: Flora, fauna, problemes mediambientals i socials i com millorar la relació de entre l’esser humà i els mars i oceans del món.
D’altra banda cada grup ha pensat una disfressa o samarreta reivindicativa sobre els problemes que afecten als mars del món.
-
Taller fabricació digtal
El passat dimarts dia 8 i 15 de febrer, un grup d’alumnes de 4tB i 4tC van anar a l’Espai SPMakers de Santa Perpètua per realitzar un parell de sessions introductòries a la fabricació digital, disseny i fabricació digital.
Van aprendre com funcionen les impressores 3D, com es fan els vinils i van aprofitar per fer un plafó per Carnestoltes amb el mapamundi per identificar amb a l’ajuda de llums led els oceans del món.
-
Visita deixalleria
Dimarts dia 26 de novembre, dins de l’assignatura de Medi Ambient, vam fer una visita a la deixalleria per tal de concienciar a l’alumnat de la importància de classificar els objectes segons el seu material.
Un dels encarregats de la deixalleria ens va explicar les diverses àrees que hi podem trobar, així com la transformació que pateixen els diversos materials un cop arriben a la deixalleria i la segona vida que se’ls pot donar a la majoria d’ells.
Els alumnes van poder preguntar els seus dubtes i van aprendre que cada petita acció pot ajudar a millorar el món en el que vivim.
-
Visita al MACBA
El dia 12 de Desembre, els alumnes de 3r d’ESO hem visitat el MACBA (Museu d’art Contemporani de Barcelona). Durant el trimestre hem realitzat a l’aula activitats relacionades amb el projecte ExpressArt coordinat pel mateix museu. Com a cloenda hem vist les obres i hem interactuat amb elles, posant així en pràctica els continguts treballats.
-
Visita Vivers de Sala Graupera
El passat dimecres dia 1 de desembre, els alumnes del PFI de jardineria van visitar els Vivers de Sala Graupera, a Sant Andreu de Llavaneres.
Els alumnes van observar i aprendre com funciona un viver professional amb més de 50 anys d’experiència, que té com a filosofia la jardineria sostenible: adaptada al medi on està situada amb una gran diversitat de plantes de clima mediterrani.
-
Trobada escoles verdes
El passat dimarts 23 de novembre els ecodelegats de les diferents classes de l’Escola Barcanova van participar en la trobada anual d’escoles verdes del Vallès Occidental. La trobada va ser online amb l’objectiu de interactuar amb altres instituts i vam aprendre molt d’intercanvi d’accions i experiències.
-
Dia de la Infància i la Juventut
Des de l’assignatura de Català hem estat treballant uns textos per presentar a l’Informatiu especial que s’emetrà el dia 20 de novembre coincidint amb el DIA DE LA INFÀNCIA I LA JOVENTUT.
Així doncs, primer vam estar treballant per grups una notícia que parlés de la Santa Perpètua del Futur i preparant una entrevista per tractar el tema de Santa Perpètua del passat.
Posteriorment, alguns representants van fer una entrevista a la Sra. Maria Llonch, veïna del poble, que els hi va donar molta informació.
Després de l’entrevista els representants els hi van explicar les seves sensacions i l’experiència a la resta de companys.
Ara, hem enviat els textos i esperem que aviat us poguem ensenyar el resultat en el diari del poble.
-
Setmana de la Ciència
Del 15 al 19 de noviembre és la Setmana de la CIÈNCIA a Catalunya.
Per celebrar-ho, des de l’escola hem organitzat algunes activitats diferents per apropar la ciència als alumnes.
Els alumnes de 4t hem organitzat una jornada d’experiments que celebrarem el divendres al matí.
De moment, avui hem començat amb la recerca d’informació i creació d’hipòtesis, tot treballant el mètode científic.
Després de la Recerca d’informació, els alumnes es van organitzar per grups per tal de portar tots els materials necessaris. I el dijous ja teníem tots els materials preparats per portar a terme els experiments.
Finalment, el divendres 19 al matí hem celebrat la Jornada d’Experiments per fer la cloenda de la Setmana de la Ciència.
Els alumnes han gaudit, han après sobre líquids no newtonians, reaccions, la pressió de l’aire, barrejes reactives,… i també s’han adonat que en algunes ocasions, els experiments, quan els portes a terme no sempre surten i sorgeixen problemes. A continuació, us deixem algunes imatges de la Jornada d’Experiments.
-
Excursió a la Fageda d’en Jordà
El dimarts dia 9 de novembre, coincidint amb el canvi d’estació i dins l’àrea de Jardineria, hem fet una excursió tota l’escola a la Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa. La excursió a la Fageda va ser una bona jornada per valorar l’estat dels arbres amb l’arribada de la tardor, vam fer una volta circular visitant el volcà de Santa Margarida i passant per la fàbrica de iogurts de la Fageda.
El temps es va comportar i fins que no vam ser a l’autocar per tornar, no va començar la pluja.
-
Fira D’ocupació/Saló Ocupació
El darrer mes de Novembre els i les alumnes de 2n PFI de l’Escola Barcanova van assistir al Saló d’Ocupació. Una sortida molt interessant per tots i totes ja que estan acabant la seva etapa formativa com a futurs auxiliars de la seva especialitat. Van poder observar, orientar-se, preguntar i apuntar-se a les diferents borses de treball. Així mateix, van realitzar diferents tallers relacionats amb l’assignatura de FOL.
-
Xerrada Cotxe elèctric
Els alumnes de 4r C han assistit a una xerrada-taller oferta per l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. En aquest taller ens ha explicat el funcionament dels vehicles elèctrics i les seves avantatges mediambientals en comparació amb altres sistemes de automoció més contaminants i el seu impacte en el medi ambient.
-
“Human Bodies”
Hem visitat l’exposicio “Human Bodies” amb els alumnes de quart al CC Les Arenas.
Hem realitzat aquesta sortida per poder consolidar els temes de biologia treballats durant el curs passat (els que estan fent permanència) i aquest primer trimestre i els pròxims trimestres. Hem pogut conèixer de primera mà moltes coses del nostre cos que no coneixiem. Ha estat una experiència diferent i única que ens ha permés apropar-nos al nostre interior i aprendre molt de les explicacions que s’han donat al llarg del recorregut.
-
Sortida al Palau de la Música
El Primer Cicle de l’ESO va anar el passat mes de novembre al Palau de la Música a veure el concert “Les músiques del món”. Van poder veure i escoltar en primera persona les possibilitats sonores que té la veu i la relació que tenen el so, el soroll i el silenci amb la música.
A més, van descobrir diferents audicions típiques de cadascun dels continents del món, tot gaudint d’un gran escenari com és el Palau.
-
Cafès Pont
El darrer mes octubre, vam realitzar una sortida amb els alumnes de 2n PFI cuina als cafès Ponts a Sabadell.
Va ser una sortida molt interessant, per acabar d’interioritzar els continguts treballats a l’assignatura de Teoria de Sala. Així mateix, acabar de fer un aprenentatge més significatiu identificant quins aspectes han de millorar en la realització d’un cafè i manteniment de la màquina.
-
Visita Hotel Ilunion
Els alumnes de 2n del PFI de Cuivan vam visitar, el dia 20 d’Octubre L’Hotel Ilunion de Barcelona. Fundació que treballa per la igualtat d’oportunitats de persones amb diversitat funcional. Sortida enfocada per la formació en centres de treball i per futures insercions laborals