Activitats 2016 - 2017
-
Colònies 2017
En aquest curs 2016-2017, les convivències van ser realitzades a L’Auró Natura, que està al centre de Catalunya. Es troba a Terme Municipal de Torà, tot i que està molt a prop de Solsona, la comarca del Solsonès. Des del dia 13, fins al 16 de juny, els alumnes de primer, segon i tercer varen compartir unes jornades lúdiques-educatives, tot participant en activitats com pistes d’obstacles, orientació amb brúixola, jocs cooperatius, BTT, dinàmiques aquàtiques i caiac al pantà de Sant Ponç.
L’experiència va ser molt enriquidora i gratificant per a tots els alumnes, fent una consolidació d’aspectes treballats a l’escola durant el curs, en forma de jocs cooperatius i augmentant el vincle d’amistat ja existent entre ells.
-
Viatge fi de curs PFI Hípica
Els alumnes de 1er i 2on del PFI d´Auxiliar en cura i maneig del cavall van realitzar el seu viatge de fi de curs del 12 al 16 de juny a Jerez de la Frontera .A més de la besant lúdica i de convivència entre ells cal destacar la part formativa ,ja que van poder conèixer de primera ma alguns dels centres eqüestres amb més importància i prestigi a nivell nacional i internacional com són:
- Real Escuela Andaluza del Arte Equestre
- Yeguada Militar y Deposito de Semantales
- Yeguada La Cartuja, Hierro del Bocado.
Altres activitats van ser:
- Visita a la ciutat de Jerez de la Frontera
- Conèixer Cadis
- Recorregut del Parc Nacional de Doñana
- Avistament de cetacis a Tarifa.
-
Viatge de final de curs 2017
Els alumnes de quart d’ESO i els de primer i segon del PFI de cuina vam anar de viatge de fi de curs al País Basc, del 12 al 16 de juny. Van ser uns dies molt entretinguts i vam poder veure moltes coses. Vam visitar Logroño, Bilbao, San Sebastian, Hondarribia, Bermeo, San Juan de Gaztelugatxe… També vam fer visites culturals; vam anar a veure el Museu Guggengheim, vam visitar el Mercat de la Ribera i el Basque Culinary Centre. També vam poder gaudir de la platja on vam poder realitzar varies activitats aquàtiques; kayak i paddle surf.
L’hotel estava situat a Mundaka. Un poble coster de la costa Vizcaina conegut mundialment pel surf.
Han estat uns dies espectaculars i ho hem pogut gaudir al màxim. La valoració dels alumnes ha estat molt positiva i per nosaltres això és el més important.Ara toca recordar els bons moments i començar a pensar en el pròxim…
-
Festa de l’escola
El passat dissabte dia 10 de juny va tenir lloc la 25ª festa Major de l’escola, en la qual, tant alumnes, professors, com exalumnes i familiars podien venir a l’escola i retrobar-se o conèixer el que en ella s’ha treballat al llarg d’aquest any.
-
Partit de futbol, 25è aniversari, Xalest contra Barcanova
El passat dimecres dia 7 de juny, l’Escola Xalest ens va convidar a participar a un partit de futbol entre els seus alumnes i els nostres alumnes per commemorar els 25 anys que han celebrat les dues escoles aquest any 2017.
A les 9:30h del matí vam marxar cap a Sabadell, al camp de futbol de Arrahona Merinals i vam veure que l’equip de Xalest ja estava començant a escalfar motors. Es veu que en el seu centre, hi ha un crèdit variable de futbol i ells eren els nostres contrincants.
Cap a les 10:45h va començar el partit entre el nostre equip (format per alumnes de 2n, 3r i 4t d’ESO) i el seu equip. La resta d’alumnes de l’escola estaven al voltant del camp animant als respectius equips.
Després de molt d’esforç i dues parts ben entretingudes, l’equip del Barcanova va guanyar el partit i es van emportar la copa de campions.Finalment, després de l’entrega de premis, vam fer un refrigeri tots dos centres junts i va ser una de les celebracions dels 25 anys dels dos centre, així com el primer de molts partits que esperem poder organitzar entre les dues escoles, ja que es una manera divertida i diferent de que es relacionin i valorin el companyerisme i el respecte per sobre de la competitivitat.
-
Visita Escola Nova 21
El passat dimarts dia 6 de juny va tenir lloc la segona jornada de la Xarxa Local formada pels centres del Vallés Occidental Est que participen al projecte d’Escola Nova 21.
La jornada d’enguany es va celebrar al nostre centre, ja que és la dinàmica que, a partir d’ara, tindran aquestes trobades.Tots els membres van arribar a l’escola entre les 9:00h i 9:20h del matí i a les 9:30 vam començar la primera de les dinàmiques amb l’objectiu de conèixer i començar a crear l’equip impulsor de tal projecte. Vam poder debatre i conèixer com motivar al claustre, quines són les maneres d’escollir l’equip impulsor i quines són les funcions d’aquest.
Un cop finalitzada la dinàmica, cap a les 10:40h, vam fer una parada per esmorzar. Enguany, i amb la participació del PFI de cuina, vam gaudir d’una parada cafè amb entrepans i croissants realitzats i servits pels alumnes del nostre PFI de cuina. Aquesta pausa va anar acompanyada d’una visita del nostre centre amb una explicació de la Roser Ferrer com a directora.
Cap ales 11.15h vam tornar a la sala i vam continuar amb dues dinàmiques més per a reflexionar sobre la importància del canvi i la necessitat de lluitar per a aconseguir-lo.
Al finalitzar la jornada, es va decidir la data i el lloc acollidor de la següent, així com una llista de dinàmiques i activitats que hem de portar a terme amb el claustre per començar a avançar cap a un nou sistema educatiu. Tenim ganes i forces per avançar cap aquest canvi cap a la millora.
-
Taller de teatre
Aquest curs per primera vegada amb els alumnes de primer de la ESO hem realitzat un taller de teatre. Aquesta activitat ha estat programada amb l’objectiu de treballar competències bàsiques dels àmbits lingüístic i artístic. Les sessions es van dur a terme tots els divendres de les 12:00 a les 13 hores des del 21 d’abril fins el 9 de juny. Els resultats obtinguts han estat molt satisfactoris ja que en general els alumnes es van implicar amb molt interès en la realització dels exercicis proposats per l’Andrea, la professora del taller. A més de treballar la seva expressió oral i corporal els nostres alumnes també van poder millorar la seva autoestima, l’autoconfiança i desenvolupar el treball cooperatiu.
-
Visita escola Santiga
Els passats dies dimecres 24 i dijous 25 de maig va venir l’Escola Santiga de Santa Perpètua de Mogoda a visitar el nostre centre i fer uns tallers de paper i enquadernació.
Un grup de 25 nens i nenes de 1r de Primària el primer dia i 26 alumnes el segon dia van sol·licitar fer una visita a les instal·lacions de l’escola, especialment aquelles relacionades amb l’àrea de taller de papers i enquadernació ja que, des del centre, realitzen un projecte entorn el reciclatge i el finalitzen amb la visita al nostre centre.Així doncs, es va organitzar una visita perquè els infants veiessin diverses de les activitats que, des de l’àrea de Manipulats i Enquadernació, es realitzen, per poder treballar amb diferents tipus de paper: des de la decoració d’un punt de llibre amb diversos retalls de paper que s’aprofiten d’altres activitats (paper cel·lofana, decorant un punt de llibre de paper reciclat amb paper xarol), fins a la creació de paper reciclat i paper pintat, a partir del qual, posteriorment i amb altres mostres, van acabar realitzant unes llibretes per poder emportar-se a casa.
Així doncs, van poder experimentar diversos processos de creació i sensacions amb la manipulació de diversos papers i activitats manipulatives que els va permetre gaudir d’una experiència diferent i emportar-se un petit record a casa.
El temps meteorològic va acompanyar i va ser una experiència molt enriquidora tant pels visitants com pels alumnes del nostre centre que van fer de monitors i van portar el control de les activitats, explicant què es feia a cada activitat i donant recolzament als diversos processos i activitats que els nens realitzaven.
D’aquesta manera, no només van poder desenvolupar les seves habilitats socials sinó que, a més a més, van conèixer el rol de professor per un dia, el qual, va ser una experiència molt positiva i enriquidora per a tots ells tot i que van verbalitzar també que havia estat una mica cansat i que hi havia alguns alumnes que deu ni do com n’eren de moguts
-
Setmana cultural: projecte “castells”
La setmana del 3 al 7 d’abril vam celebrar la setmana cultural, setmana dedicada a treballar un tema concret i entorn la qual giren aprenentatges transversals de les diverses assignatures i on es consoliden altres coneixements adquirits en les diverses assignatures al llarg del curs.
-
ACELL
El dia 16 de Març, l’Escola Barcanova va ser convidada a participar amb 20 alumnes dels cursos de 3r i 4t de l’ESO, per participar en el campionat de futbol que porta a terme la fundació ACELL amb la col·laboració de la fundació Cruyff ,a l’haver estat els campions de les dues lligues de l’any 2016. Els resultats d’aquest any 2017 han estat immillorables, primer i segon lloc a les dues lligues que participàvem com escola, però el resultat no va ser l’única alegria, la convivència amb les altres escoles, el treball en equip i sentir-se capaç de fer bé la feina, ha estat el millor aprenentatge.
Una jornada d’aprenentatge esportiu solidari i motivador que va omplir de somriures i noves experiències positives als alumnes participants i a la resta de l’escola.
-
Sortida al MMACA
El divendres 24 de Març els alumnes de primer d’ESO vam visitar el Museu de Matemàtiques de Catalunya que es troba al Palau del Parc de Can Mercader a Cornellà del Vallès.
No varem tenir massa sort amb el temps, perquè després de molts dies solejats i amb altes temperatures varem ensopegar amb un dia fred i plujós. Però això no va ser cap obstacle per gaudir d’una bona estona amb el taller de les Cúpules de Leonardo. Tothom va col·laborar a l’hora de construir una de les 11 cúpules d’aquest geni del Renaixement. Va ser un bon treball en equip.
Un cop finalitzat aquest taller vam realitzar una visita guiada pel museu on varem poder treballar diferents conceptes matemàtics a través de l’experimentació i del joc.
-
Expo Fort!
El passat divendres dia 17 de març els i les alumnes de 1er i 2on d’ESO van visitar l’exposició fotogràfica “Fort!” noves mirades al fet casteller a l’espai Quiq1 de Santa Perpètua de Mogoda.
Un recull d’imatges del món casteller que vol transmetre la intensitat, la força i la implicació d’aquests homes i dones que mantenen viva i en plena salut la tradició d’aixecar torres humanes per les places de Catalunya. Els nois i noies de l’escola, van poder gaudir de l’explicació i les reflexions del Siscu, que ens va transmetre la importància de valors com el compromís, la cooperació en el treball en equip i l’esforç per aconseguir grans objectius col·lectius. Les impactants imatges van ser també una oportunitat per conèixer millor què són els Castellers i què impliquen.
-
Dia de la dona
El darrer 8 de març, l’Escola Barcanova ha participat a l’aturada programada pel “Dia Internacional de la Dona”. Nois i noies de la ESO han trencat la seva rutina per dedicar una estona a la història de l’origen d’aquest dia i s’ha potenciat la seva actitud crítica i reflexiva sobre les desigualtats de gènere. El camí és llarg però des del nostre centre creiem i apostem per l’educació igualitària per contribuir a una societat justa per tothom
-
Jornades esportives
El dia 3 de Març, el grup de tercer d’ESO de l’escola Barcanova, va participar en les Jornades Esportives 2017. Aquest acte té lloc anualment a l’espai esportiu del Pavelló de Santa Perpètua de la Mogoda on participen tots els grups de tercer d’ESO de les escoles del poble. Més de 300 alumnes en comunió, formen equips per participar en diferents esports durant 10 min en cada un d’ells. Futbol cec, futbol sala, tenis taula, bitlles catalanes, basquet, Jambol, voleibol i més esports, formen una dinàmica engrescadora i formadora de 9:30h del matí fins a les 12:30 h. Valorant el resultat i el fair-play, el resultat va ser immillorable. Van fer amistat, van aprendre, treballar en grup, respecte, habilitats socials i molt més, en una jornada on la felicitat i el somriure no va faltar en cap moment. L’escola Barcanova va tornar a mostrar que tots els seus alumenes enriqueixen l’activitat amb la seva participació i aprenen altres aspectes amb la col·laboració i comunió amb altres escoles.
-
Carnestoltes i els gèneres literaris
Aquest any hem treballat els gèneres literaris com a projecte de Carnestoltes al llarg del segon trimestre. Amb les noves tecnologies, cada vegada els costa més agafar un llibre i posar-se a llegir, per tant, l’objectiu principal d’aquest projecte era fer-los arribar els diversos estils literaris que hi ha i conèixer alguns autors representatius de cada un d’ells.
Els de 1r d’ESO van treballar el còmic com a estil literari. Van treballar les característiques més importants d’un còmic, van treballar els tipus de globus i vinyetes que podem trobar i, tot i que van centrar-se en alguns còmics tradicionals com Astèrix i Obèlix, Tintín o Mafalda, també van treballar i es va fer referència a còmics més actual, sobretot d’estil Manga.
Van pintar dibuixos de les diverses portades dels còmics, van llegir alguna tira còmica, i van acabar l’activitat confeccionant disfresses relacionades amb els personatges dels còmics treballats pel dia de Carnestoltes.
El grup de 2n d’ESO va treballar les novel·les d’aventura. Especialment, van centrar-se en Julio Verne i les seves obres principals. Així doncs, van treballar la mítica novel·la de La volta al món en 80 dies, buscant aquest títol en diversos idiomes i fent-ne un mural molt multicultural. Tot i així, també van treballar altres obres com 20.000 llengües en viatge submarí, fent un submarí on tots els alumnes eren els submarinistes, o Cinc setmanes en globus, fent un globus amb paper matxé. Van informar-se sobre l’argument de les diverses obres i van fer una estanteria amb les caràtules de cada un dels llibres d’aquest autor i amb els resums de la trama de cada un d’ells.
El grup de 3r d’ESO va centrar-se en el gènere teatral. Van treballar les característiques bàsiques del teatre, van buscar la història del teatre i com va aparèixer, van treballar alguns dramaturgs o companyies dramaturgues com Dagoll Dagom o el Tricicle. A més, lligant-ho amb el projecte de MAV i amb la setmana cultural, van fer unes disfresses de romans que els servirien per altres activitats transversals.
Els grups de 4t d’ESO van escollir el gènere literari de la lírica. La poesia va ser la base de treball durant les setmanes prèvies des de diverses assignatures (castellà, català, MAV,…).
Després de dedicar 3 setmanes a treballar tots aquests aspectes, cada un dels grups va procurar plasmar la informació recollida en diversos murals i plafons i, posteriorment, es va realitzar una exposició per intercanviar informacions entre els diversos cursos i per tancar el projecte d’una manera dinàmica vam aprofitar el dia de Carnestoltes per preparar una gincama que girava entorn els diverses aspectes treballats i on els alumnes, van poder apropar-se a tota la informació que s’havia treballat des de tots els cursos fins al moment de forma divertida: transformant poesies a cal·ligrama, buscant castells a una sopa de lletres, fent carreres de sacs i altres jocs tradicionals,…
Al finalitzar el projecte, va ser interessant observar com els alumnes havien canviat totalment la seva actitud i observar que els seus aprenentatges entorn els gèneres literaris havien millorat significativament i havien gaudit d’un aprenentatge a partir de metodologies totalment diferents.
A més els alumnes van disfressar-se de personatges de contes i novel·les i tots ells anaven amb vestits, túniques i ornaments distintius de cada un dels gèneres treballats. Així doncs, la valoració del projecte és molt positiva per part de tot l’alumnat.
-
Activitats viatge final de curs
El viatge de final de curs és una activitat especial que realitzen els alumnes que, després d’una llarga estada a l’escola, finalitzen la seva formació educativa obligatòria. Des de l’escola, promovem la seva participació ja que creiem que és una bona manera per tancar aquesta etapa tan rellevant en l’educació dels alumnes i, per tant, busquem la implicació de tots ells per a fer-ho possible.
Al llarg del segon i tercer trimestre els alumnes de 4t d’ESO estan realitzant diverses activitats per poder aconseguir diners per a la realització del viatge de final de curs. Algunes d’aquestes activitats han estat la realització de pizzes, coques i dolços durant el taller de cuina que alguns d’ells imparteixen els dijous a la tarda per a la seva posterior venda a la resta d’alumnes de l’escola durant l’hora d’esbarjo dels divendres al matí.
D’altra banda, el primer dijous de cada mes, anem a muntar paradeta al mercat de Santa Perpètua, on mostrem tots els productes que tenim a l’escola, tant de l’àmbit de la jardineria, com dels productes que obtenim de l’hort escolar com del que es confecciona des del taller d’enquadernació i manipulats.
Algunes altres activitats que hem plantejat, estan relacionades amb la festa dels 25 anys que celebrarem el dia 10 de juny i on esperem la col·laboració dels assistents per a fer possible el viatge d’aquest any.
-
Sortida al YOMO
El passat dimarts dia 28 de febrer, els alumnes de 4t d’ESO vam anar a la Fira de Montjuïc on, coincidint amb el Congrés Internacional del Mòbil, es celebrava la Fira YOMO. Es tractava d’una fira annexa destinada a l’alumnat d’ESO dels centres educatius de Catalunya i que estava centrada en fer arribar a l’alumnat diverses innovacions tecnològiques que s’havien realitzat recentment. Per tant, vam poder gaudir d’algunes actuacions relacionades amb trucs i experiments tecnològics, vam poder provar les ulleres de realitat virtual, etc.
Per poder anar a la Fira vam decidir agafar el transport públic i per alguns va ser una experiència nova. Vam anar a buscar el bus a la parada que hi ha davant de l’ambulatori i un cop vam pujar a l’autobús vam anar fins a Meridiana, on vam baixar i vam agafar el metro fins a la parada de plaça Espanya. Un cop allà, vam esmorzar i vam entrar a la Fira on vam poder gaudir, movent-nos per allà, investigant, provant, comprovant, participant,… fins que a les 14:00h vam sortir per dinar i tornar a agafar el metro per tornar cap a l’escola.
Va ser una experiència diferent, amb moltes novetats i coses que no havien vist fins al moment i que van saber aprofitar i gaudir en tot moment. Esperem poder repetir l’any vinent!
-
Jornades esportives 4t d’eso
El passat divendres dia 10 de febrer, els alumnes de 4t d’ESO vam participar a les Jornades Esportives Intercentres que organitza el Patronat d’esports, juntament amb el departament d’educació, de l’Ajuntament de Santa Perpètua.
Per a molts, aquesta era la segona o tercera vegada que participaven i , novament, va ser una bona ocasió per compartir i competir amb altres estudiants de la població i treballar aspectes relacionats amb el joc net, el compliment de les normes i una bona conducta esportiva.
Com cada any, les competicions van tenir lloc a les instal·lacions municipals on realitzem l’assignatura d’esport durant el curs i tots els alumnes van gaudir i van compartir una bona estona amb altres alumnes i amb els seus propis companys.
Aquest any, a més, hi havia un parell d’activitats noves que van ser molt divertides i motivadores per a tots els alumnes que van participar-hi, una eren les bitlles catalanes i l’altre era el volei llençols. Aquesta última consistia en passar la pilota d’una banda a l’altre del camp però els equips estaven distribuïts per parelles i cada parella sostenia un llençol que era l’únic mecanisme per poder tocar la pilota i canviar-la de camp.
A més, un cop finalitzada la competició, ens vam endur una gran i grata sorpresa, ja que la nostra participació adequada i cooperativa s’havia vist recompensada amb una tercera posició ben merescuda que vam celebrar amb molta alegria.
-
Sortida a l’Auditori
El passat dimarts dia 17 de gener els alumnes de 3r i 4t d’ESO van anar a Barcelona a l’Auditori. Dins de les jornades de l’escola va a l’Auditori, el segon cicle d’ESO de l’escola va anar a veure l’obra Händel & Friends, una obra musical on es van poder sentir diverses obres d’aquest músic juntament amb altres músics de la seva època. Per tant, l’obra et feia passejar per la música clàssica, passant de Vivaldi a Bach, mostrant un gran repertori de fins a 17 peces musicals interpretades de la mà de 4 músics amb instruments barrocs i un solista baríton. A més, l’escenari estava ambientat amb una pantalla interactiva on s’anaven projectant imatges que interactuaven amb la música i els músics.
Aquesta sortida va permetre als alumnes acostar-se a nous estils musicals als quals no estan acostumats i no formen part de la seva vida quotidiana però que formen part de la base de la creació de la música i, per tant, vam creure interessant que escoltessin i analitzessin aquest estil musical, per poder després, fer-ne una valoració més acurada i amb coneixement. I, encara que va ser una sortida diferent, la van saber aprofitar i gaudir
-
Mr Bullying. Excursió al teatre. 2n cicle
El passat dimarts dia 20 de desembre, a les 9:30h del matí els alumnes de segon cicle d’ESO vam marxar cap a Barcelona. Ens dirigíem al Teatreneu del Barri de Gràcia, on anàvem a veure una obra de teatre titulada: Mr. Bullying, tots contra ell.
Es tracta d’una obra de teatre que oferia Transeduca i que tractava sobre el tema social que, malauradament, està més de moda entre la nostra societat actual i és el problema principal dins de molts centres educatius.
L’obra la portaven a terme dues noies, la Marta i la Laura. Una d’elles era una noia llesta, extravertida, simpàtica, nova en el centre i una mica grassoneta. L’altra, era poc responsable i estudiosa, molt popular entre la seva classe i molt primeta.
Mica en mica, la història va situant-la a cada una d’elles en els dos rols que hi ha en qualsevol situació d’acusament escolar. Al llarg de la història, a partir de les paraules, els gestos, les situacions i el simple però simbòlic decorat, van mostrant una situació quotidiana on algú, que sembla que encaixa, de sobte, deixa d’encaixar i es troba sola i desituada.
D’altra banda, d’una manera o altra, s’intenta fer veure també la neutralitat i poca personalitat d’alguns dels que ens rodegen i considerem amics, donat que són capaços de canviar de visió per un simple comentari d’una persona totalment aliena a elles i que, fins aquell moment, només coneixien de vista.
Va ser molt interessant la simbologia que donen a tots els elements simples que utilitzen com a decorat i, sobretot, el no final de l’obra. I és que davant d’una situació d’aquestes, només nosaltres mateixos (els espectadors) podem reflexionar i intentar solucionar de la millor manera possible, basant-se, principalment, en la comunicació amb els altres per fer sortir a la llum una problemàtica d’aquestes característiques.Va captivar la nostra atenció des del primer moment i, a més, ens va fer reflexionar després de veure-la. Felicitem a la companyia per una feina tant ben preparada.
-
Excursió als jardins de Montjuic
El passat divendres dia 9 de desembre, els alumnes de 4t d’ESO vam fer una excursió als jardins de Montjuic, lligant la sortida amb l’assignatura de Nomenclatura, la qual, és una assignatura troncal al llarg de tota l’escolarització al centre.
L’autocar ens va pujar fins al jardí de Mossèn Cinto Verdaguer. Es tractava d’un jardí romàntic on predominaven els arbres i les flors, deixant en segon pla els arbustos. Era un jardí molt ben treballat i on cuidaven fins l’últim detall. Cap a la part final, vam poder veure plantes aquàtiques amb un funcionament de reg molt ben pensat, que desembocava en un llac tancat molt ben cuidat i net.
Quan vam sortir d’aquest jardí, ens vam endinsar al jardí de Joan Brossa, caracteritzar pel seu matis Mediterrani, predominant les oliveres i les espècies autòctones del nostre territori. Precisament, es tracta d’un jardí molt econòmic perquè no requeria un manteniment excessivament car. A més, té la peculiaritat que al llarg del jardí pots trobar curiosos jocs sonors que criden l’atenció de joves i adults.
Finalment, vam acabar al jardí de Costa i Llobera, un jardí caracteritzat per la gran quantitat d’espècies crasses i cactus que s’hi van poder observar.
Al finalitzar la visita, vam poder dinar gaudint de les vistes de Barcelona des del mirador de Miramar. I, després, ja ens va venir a recollir l’autocar per tornar cap a l’escola.Vam poder gaudir d’uns jardins poc coneguts per nosaltres on, a part de poder conèixer noves plantes i arbres i veure com els situaven i mantenien, vam poder comprovar com avançava el nostre aprenentatge dins de l’assignatura de nomenclatura, demostrant totes les plantes i arbustos que fins ara coneixem.
-
Sortida 2º d’ESO al Museu de la Xocolata
El passat dia 9 de desembre tota la classe de 2n d’ESO va poder gaudir d’una visita molt dolça al Museu de la Xocolata de Barcelona, els alumnes van aprendre d’on ve la xocolata i durant una estona es van convertir en tot uns xefs! Aprofitant la visita vam poder esmorzar gaudint de les vistes del port de Barcelona i vam acabar la sortida al parc de la Ciutadella tot acompanyat per un dia espectacular.
-
La fira de Santa Llúcia
El dia 9 de desembre els alumnes de primer de la ESO vam anar a Barcelona a visitar la Fira de Santa Llúcia. És una de les tradicions nadalenques més arrelada i antiga de la ciutat de Barcelona. La data més antiga que coneixem de la fira correspon a l’any 1.786. Vam recórrer les diverses parades dedicades als pessebres i a la decoració nadalenca i també varem voltar per les parades d’artesans.
També varem passejar pels carrerons que envolten la Catedral i finalment ens vam acostar fins el Parc de la Ciutadella on vam dinar i ens vam trobar amb la resta de l’escola.
-
Sortida a la Barcelona medieval
El grup de tercer vàrem fer la sortida a Barcelona. En el barri del Born vàrem fer una ruta medieval pels seus carrers emblemàtics i treballar la història de la ciutat medieval. Vàrem iniciar la ruta a la plaça Urquinaona i des d’aquest punt emblemàtic de Barcelona, vàrem iniciar la ruta. En primer lloc, i aprofitant que la ruta medieval passava pel punt del Palau de la Música, edifici característic del Modernisme Català, vàrem fer una aturada per observar tots els detalls de la seva façana. Tot seguit vàrem desplaçar-nos a l’església de Sant Pere de les Puel·les. Aquest temple era part d’un antic monestir benedictí per passar a ser una presó el 1835. Continuant pel carrer Portal Nou arribem a una de les antigues portes d’entrada de la ciutat emmurallada de Barcelona i aprofitem per apropar-nos a les ruïnes de la ciutat que estan situades al mercat de Santa Caterina. Continuàrem fins a la Capella Marcús. Aquesta capella és la més antiga que queda a la ciutat i ja baixem fins al carrer Montcada amb tots els seus palauets. Continuem fins a la Catedral de Santa Maria del Mar i el Mercat del Born, per finalitzar la ruta al parc de la Ciutadella. Va ser una visita molt interessant on els alumnes
varen poder gaudir directament aspectes treballats a l’aula.
-
Sortida a l’obrador Panes Creativos de Daniel Jordà
El dia 22 novembre de 2016, el grup de 1r de PFI de cuina ha anat a visitar l’obrador de pa “Panes Creativos” a Barcelona. El mestre forner es diu Daniel Jordà i és un personatge ben peculiar. És llicenciat en Belles Arts i amb el forn de la família va decidir ajuntar les dues especialitats i fer un pa diferent i original.
Els nostres alumnes han pogut veure i provar de ben a prop com en Daniel fa el pa i com el seu forn es converteix en un laboratori de proves amb pans ben creatius: de tomàquet, de tinta de calamar, de xocolata blanca i maduixes, de verdures, pa amb oli i mel, panetone…
Tant original és que s’ha guanyat la confiança de restaurants amb Estrella Michelin de tot Espanya i col·labora amb grans xefs.
També ha publicat el seu segon llibre “Love is in the bread” amb receptes millorades i d’altres de ben originals i en vam comprar un exemplar per a la nostra biblioteca.
-
Mr.Bullying, tots contra ell!
El 4 de novembre els alumnes de 1r i 2n de la ESO van assistir, al Casal Parroquial Sant Vicenç de Sabadell, a la representació de l’obra teatral “Mr Bullying, tots contra ell!
Aquesta activitat ha estat programada dins l’assignatura de Tutoria per treballar i reflexionar sobre el tema de l’assetjament escolar.
Vam sortir molt satisfets del teatre perquè vam veure una bona obra. El tractament del tema es fa d’una forma molt adequada i el guió, la posada en escena i l’actuació de les dues actrius protagonistes va ser excel·lent. Vam gaudir d’una obra entretinguda que no ens va deixar indiferents.
-
Tallers familiars de l’aula del parc
L’ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda organitza, a través de l’aula del Parc, tallers familiars relacionats amb el medi ambient. Cada mes trien un tema i porten a terme activitats relacionades amb el tema escollit. El passat novembre l’Escola Barcanova va formar part d’un d’aquest tallers que tractava sobre el consum de proximitat. Les famílies assistents van visitar l’hort, el camp de compost, l’hípica i la granja i van tenir l’oportunitat de conèixer el funcionament de l’escola en quant a reducció de residus, aprofitament de l’hort, i tracte amb els animals. Gràcies per la vostra visita i fins aviat!!!.
-
Excursió al Puigsacalm
El passat dia 18 d’octubre tots els alumnes de l’escola vam anar d’excursió al Puigsacalm.L’objectiu curricular de la sortida era posar en pràctica tots els coneixements referents a vegetació i paisatge relacionats amb els canvis d’estacions.
Els de primer cicle van fer una ruta per la fageda de la Grevolosa mentre que els de segon cicle van enfilar muntanya amunt fins a fer el cim del Puigsacalm.
Per sort, les condicions meteorològiques van estar al nostre favor i vam aconseguir gaudir d’un dia assolellat amb els nostres companys i companyes, gaudint de la natura, de l’aire pur i de la vegetació de la zona.
Al migdia, vam dinar i vam poder estar una estona descansant i jugant o conversant amb els companys mentre esperàvem que fos l’hora per tornar a baixar a buscar l’autocar.
Cap a les 3.15 del migdia, vam tornar a pujar a l’autocar i vam tornar cap a l’escola. Va ser un dia divertit, diferent i on vam poder aprendre, a part de contingut curricular, aspectes de convivència, que ens ajuden a créixer personalment, dia rere dia.